Savršeni koktel možda zvuči kao sveti gral, ali znači li to u “koktelskom” jeziku kako se i pripremate za njegovu pripremu.

Za nekog tko se upravo upoznaje sa svijetom koktela, pojam Savršeni koktel može malo zavarati. Misli li se na idealne i savršeno uravnotežene sastojke, recept za besprijekorno piće ili je to neka američka serija? Pogledajmo kako to neke klasične i moderne knjige o koktelima definiraju Savršeni koktel.

Šta je to Savršeni koktel?

U The Savoy Cocktail Book iz 1930. godine, navode se jednaki dijelovi Martinija, protreseni i ne promiješani, napravljeni od dry gina, francuskog i talijanskog vermoutha:

1/3 French Vermouth
1/3 Italian vermouth
1/3 Dry Gin
Shake well and strain into cocktail glass.

U Mr Boston Official Bartender’s Guide, također nekima poznata kao i mala crvena knjiga, recept daje prednost ginu, sa istim dijelovima dvije vrste vermoutha:

1 1/2 oz. gin
1/4 oz. dry vermouth
1/4 oz. sweet vermouth
1 dash Angostura bitters
Stir with ice and strain into a chilled cocktail glass.

U Cocktail Codex, neprocjenjivoj knjizi gdje autori Alex Day, Nick Fauchald i David Kaplan iz bara Death & Company (New York) idu korak dalje i definiraju konkretne brandove vermoutha za svoj Perfect Manhattan:

2oz. Rittenhouse rye
1/2 ounce Cocchi Vermouth di Torino
1/2 ounce Dolin dry vermouth
2 dashes Angostura bitters
Garnish: 1 lemon twist
Stir all the ingredients over ice, then strain into a chilled Nick & Nora glass. Express the lemon twist over the drink, then set it on the edge of the glass.

Dakle, što onda definira savršeni koktel? Bez obzira na glavni sastojak, jednostavan je poput alkoholnog pića napravljenog s jednakim dijelovima slatkog i suhog vermoutha.

Živjeli!