Shiso ili perilla listovi, daju lagani, papreni i osvježavajući okus klasičnom koktelu na bazi ruma. Niže donosimo kako napraviti Shiso Mojito koristeći ovu aromatičnu biljku.

Shiso ili perilla je azijska kulinarska biljka iz porodica menti Lamiaceae. Njeni nazubljeni listovi ovalnog oblika aromatični su i daju paprene note hrani i piću s primjesom bosiljka, korijandera i mente. Jednogodišnju biljku lako je uzgajati, a sjeme se može sijati u proljeće. Ovdje ćete naći cjeloviti vodič za uzgoj shiso perille. Nakon što lišće sazrije, može se koristiti u raznim pićima, na primjer u shiso sirupu ili umjesto mente u koktelima.

Da bi napravili Shiso Mojito, lišće se miješa s bijelim rumom, sokom limete i šećerom u shakeru. Led se dodaje prije nego što se napitak protrese i sadržaj ulije u tumbler ili old fashioned čašu. Piće možete ukrasiti velikim shiso listom, ali ga dobro klepnite da oslobodi arome 🙂

Sastojci:

  • 5 cl svijetlog ruma
  • 2.5 cl svježeg soka od limete
  • 2 žlice caster šećera
  • 4 zelena shiso lista + 1 veliki list za ukras
  • 3 cl soda voda

Upute za pripremu:

  • u shakeru zgnječite shiso listove zajedno sa sokom od limete i šećerom
  • dodajte rum, kocke leda i dobro protresite
  • prelijte u čašu
  • nadopunite sa soda vodom i lagano promješajte
  • u ruku stavite veliki shiso list, pljesnite da se otpuste ulja iz lista i ukrasite koktel

Živjeli!