Forto – ljuti okusi istarskih papričica
Isprva se sve činilo u redu. Ljutkasti okus na vrhu jezika dao je prostora opuštenosti. Potom, kao iz zasjede, pojavio se čisti okus paprike koji žari i pali. Snažni okus najljuće paprike na svijetu, Karoline, zarumenio je obraze i uši, a grašci znoja potekli su niz čelo. To je Cimitar, odnosno groblje u prijevodu s labinjonskog govora, a stvara ga obiteljski obrt Forto. Nalazimo se kod njih u Viškovićima blizu Koromačnog, gdje kršna istarska zemlja skriva plantaže nekih od najsnažnijih okusa svijeta.

Do kvalitetnog sjemenja je vrlo teško doći, a papričice su skupe. Zbog toga je zadivljujuće slušati entuzijazam i volju za ovom proizvodnjom koja se već polako miče prema novim proizvodima. Sjeme se nabavlja iz cijeloga svijeta, ali velika borba je bila stvoriti vlastito sjeme. Petrovići su u tome uspjeli i sada imaju preko 30 vlastitih vrsta sjemenja u svom vrtu. To je veliki uspjeh, jer je zemlja i klima u Istri daleko drugačija od one u, primjerice, Meksiku, posebno jer velik broj sjemenja ne uspije prerasti u plodonosnu biljku. Dva kilometra od mora, uz stalnu buru i jugo, te hranjivo tlo pogoduju Fortu. Blažena istarska zemlja!

Ono što Forto razlikuje od brojnih drugih umaka koje smo probali jest što su ovi umaci doista ljuti, nisu kiseli. Osjeti se paprika i svaki je umak za napravljen od primjesa lokalnih istarskih okusa…
izvor: taste of adriatic