Svi mi imamo svoja omiljena pića, a kokteli na toj listi zauzimaju posebno mjesto. Donosimo vam omiljene koktele poznatih pisaca!


Ernest Hemingway – Mojito

Hemingwaya povezuju sa više koktela, što i nije tako čudno s obzirom da je pio jako puno. Smatra se da je mojito nastao na Kubi u lokalu La Bodeguita del Medio u Havani gde je Hemingway bio stalni gost.

“Moj mojito u La Bodeguita del Medio i daiquiri u Floriditi.” – stoji na potpisanom citatu koji visi na zidu La Bodeguita del Medio u Havani.

William Faulkner: Mint Julep

Faulknerov recept za ovaj koktel pronađen je na njegovom imanju Rowan Oak, na kome je živio od 1930. pa sve do smrti 1962., i kaže da se koktel pravi od sljedećih sastojaka: whiskey, 1 žlićica šećera, led i grančica ili dvije mente, sve posluženo u metalnoj čaši.

„Nema bolesti koju whiskey ne može izlječiti“ – William Faulkner

F. Scott Fitzgerald: Gin Rickey

Priča se da je Fitzgeraldova strast za ginom nastala iz njegovog vjerovanja da se gin ne može osjetiti u dahu. Gin Rickey se tradicionalno pravi sa ginom, ali se takođe može praviti i sa škotskim whiskyjem ili rumom.

“Čovjek prvo uzme piće, onda piće uzme piće, a onda piće uzme čovjeka.” – F. Scott Fitzgerald

Raymond Chandler: Gimlet

Ovaj koktel u Americi nije bio popularan dok ga Chandlerov detektiv nije popio u “Dugom oproštaju”.

“Pravi gimlet je pola gin, a pola Rose sok limete i ništa više.” – Terry Lennox u “Dugom oproštaju”

Ian Fleming: Vesper Martini

U Flemingovoj Bond seriji, vesper martini je prvo piće koje Bond naruči. Vesper se razlikuje od Bondovog standardnog martinija, jer u njega idu i vodka i gin. Kasnije je Bond postao poznat po tome što naručuje vodka martini. U Flemingovim romanima i kratkim pričama Bond naručuje ukupno 19 vodka martinija i 16 gin martinija.

“Suhi martini…jedan. U dubokoj čaši za šampanjac. Tri mjerice Gordon’s-a, jedan vodke, pola mjerice Kina Lillet. Dobro protresi dok se skroz ne ohladi, a onda dodaj veliku tanku krišku kore limuna. Razumiješ?“ – James Bond

Truman Capote: Screwdriver

Kažu da je Capote ovom koktelu, koji se sastoji se od vodke, soka od naranče i kriški naranče, dao ime  “moje narančasto piće”.

“U ovoj profesiji, put između dva pića je jedna duga šetnja.” – Truman Capote

Edna St. Vincent Millay: Between the Sheets

Priča kaže da je, dok su jedne noći pisali i pili, Edna St. Vincent Millay zamolila Edmund Willsona i pjesnika John Peale Bishopa da je zagrle, sa jednom rukom oko struka, a drugom na ramenu. Odatle i naziv “Među plahtama” za koktel koji je zapravo Sidecar sa rumom.

“Ah, pijmo opet
Ovu rijeku koja odnosi bol,
I vraća llepotu!” – Edna St. Vincent Millay

John Steinbeck: Jack Rose

Takođe poznat i kao “Munja iz Jerseya”, Jack Rose je za “onoga tko pije brandy, ali je i igrom slučaja šampion radničke klase”. Ovo je bilo Steinbeckovo omiljeno piće.

“Oduvijek sam živio nasilno, pio mnogo, jeo previše ili nimalo, spavao cijeli dan ili nisam spavao dvije noći uopće, previše i predugo radio za slavu, ili se razvlačio u krajnjoj ljenosti. Podizao sam, vukao, sjeckao, penjao, vodio ljubav u radosti i prihvaćao svoje mamurluke kao posljedicu, ne kao kaznu.” – John Steinbeck u “Putovanja sa Čarlijem”

Jack Kerouac: Margarita

Za Keruaca kažu da je margarite zavolio na svojim mnogim putovanjima po Meksiku, zemlji i kulturi koju je volio.

“Nemojte piti da biste se napili. Pijte da biste uživali u životu.” – Jack Kerouac

Tennessee Williams: Ramos Gin Fizz

U New Orleansu ljudi i dalje piju ovaj čuveni južnjački koktel u čast Tennessee Williamsa koji ga je često spominjao u svojim djelima. Standardni recept sadrži: jaje, slatko vrhnje, sok od limuna i limete, šećer, gin (naravno) i malo soda vode sa aromom cvijeta naranče.