Pivo je omiljeni napitak širom zemaljske kugle, tako da uopće nije čudno da njegova potrošnja svake godine sve više i više raste. No, gdje se konkretno najviše troši na ovaj sjajan napitak? Za neke smo pretpostavljali da su vrlo visoko, ali država koja se nalazi na prvom mjestu i za nas je iznenađenje!


Davne 1998. se proizvodilo 1,3 milijarde hektolitara piva, a četrnaest godina kasnije ta se brojka popela na gotovo 2 milijarde. Pivo je postalo dio svakodnevne kulture u nizu zemalja, te postoje i brojni festivali, od kojih je najpoznatiji Oktoberfest u Muenchenu.

 Znate li koje države najviše na svijetu troše na pivo? (Foto: Thinkstock) - 1 (Foto: )

Znate li koje države najviše na svijetu troše na pivo? (Foto: Thinkstock) – 1 (Foto: )

Najviše novca za pivo, možda pomalo iznenađujuće, izdvajaju Australci, 748 dolara po glavi stanovnika godišnje. Njih slijede Irci, Finci, Novozelanđani pa Venecuelanci koji zatvaraju TOP 5! Nakon njih slijede Britanci, Amerikanci, Kanađani, Danci i na desetom mjestu Nijemci.

Od država koje najmanje troše, prema dostupnim podacima valja izdvojiti Ukrajinu, čiji stanovnici potroše tek 72 dolara po stanovniku godišnje, što je otprilike 10 puta manje od Australaca. Također, malo troše i stanovnici BIH, negdje oko 100 dolara, a njih slijede Bugari sa 120 dolara po glavi stanovnika potrošenih na pivo.

 Znate li koje države najviše na svijetu troše na pivo? (Foto: Thinkstock) - 2 (Foto: )

Znate li koje države najviše na svijetu troše na pivo? (Foto: Thinkstock) – 2 (Foto: )

Što se tiče cijena, svaki pravi količinski pivopija kad-tad bi trebao isplanirati posjet Vijetnamu, gdje u prosjeku pivo košta 59 američkih centi. S druge strane, ako želite uživati u pivu, nikako nemojte ići u one zemlje gdje se na konzumiranje alkohola ne gleda baš pozitivno, poput Irana i Kuvajta. U Iranu pivo stoji gotovo osam dolara, a u Kuvajtu je tek neznatno jeftinije, pa će vam tamo trebati dubok džep za uživanje u napitku od vode, ječma, hmelja i kvasca.

 Vijetnam (Foto: )

Vijetnam (Foto: )

Naravno, kako se mijenjaju trendovi, tako se mijenjaju i cijene piva, pa se pri sljedećem popisu zbog craft revolucije očekuju velike promjene. Uglavnom, naš dubok naklon Australcima koji znaju na što se isplati trošiti novac!

– izvor: punkufer.hr