Gazirana pića kao što su Coca-Cola i Diet Cola sadrže alkohol u tragovima, navode u istraživanju nedavno provedenom u francuskom institutu za konzumiranje hrane gdje je ispitano 19 različitih pića. Pokazalo se da preko pola njih sadrži alkohol.

10 od 19 testiranih pića sadrži alkohol u tragovima i to Coca Cola, Pepsi Cola, Diet Cola i Coca Cola Zero.

Manje poznatije verzije raznih cola pokazalo se da ne sadrže alkohol.

Ali, prije nego što se zabrinete zbog nekoliko limenki Coca Cole, bitno je znati da je ispitivanje pokazalo da je sadržaj alkohola u ovim pićima izuzetno nizak – 10 mg po litri. Ovo znači da svako piće sadrži oko 0,001% alkohola.

“Moguće je da su tragovi alkohola prisutni zbog procesa proizvodnje Coca Cole”, izjavio je Michel Pepin, direktor Coca-Cola France. Inzistirao je na činjenici da je Coca-Cola dokazano bezalkoholno piće i da je vlade zemalja u kojima se prodaje klasificiraju na taj način.

Glasnogovornik tvrtke Pepsi izjavio je: “Neka pića mogu imati tragove alkohola zbog sastojaka koji se koriste u proizvodnji. Recept za Pepsi ne sadrži alkohol.”

I Coca-Cola i Pepsi su se složili da alkohol može biti prisutan zbog fermentacije voća koje se koristi u proizvodnji. Ali, s obzirom na količinu negativnog PR-a koji su ova pića dobivala u zadnje vrijeme, možda alkohol u tragovima nije njihova najveća briga.