Svatko tko često odlazi u bar ili klub zna koji koktel treba i vrijedi naručiti. Oni točno znaju svoje omiljene koktele ali su naravno spremni eksperimentirati i sa drugim pićima/pripravcima da bi možda otkrili neki bi im se mogao svidjeti. Postoji mnogo različitih recepata za koktele koji su svima na raspolaganju. Kokteli su mješana alkoholna pića koja sadrže tri ili više sastojaka koji su izvorno mješavina alkoholnog pića, vode, šećera i kiselog ili gorkog dodatka. Danas, kokteli obično sadrži jednu ili više vrsta alkohola i jednu ili više mješavina kojima se dodaju razno bilje, šećer, med, vrhnje ili mlijeko.

Dobar barmen zna kako napraviti odličan koktel koristeći razne namirnice. Da li ste ikada vidjeli James Bonda da pita koji je ovo koktel!? Vrlo jednostavno, Agent 007 pije Martini. Ako Bond pije Martini, Carrie Bradshaw pije Cosmo!

Dok postoje brojni kokteli koje nude barovi i klubovi, ovo su oni koje nazivamo najprodavaniji!

Top 10

10. Mojito – koktel od bijelog kubanskog ruma, soka limete, svježe mente, šećera šećerne trske, soda vode i drobljenog leda. Mojito se pojavio na Kubi između 1910. i 1920. i smatra se da je lokal “La Bodeguita del Medio” u Havani mjesto gdje je 1946. nastao izvorni recept. Ime koktela je kombinacija riječi vlažan (mojadito) i imena kulinarskog umaka (mojo), što odgovara karakteru ovog tropskog i egzotičnog pića. Popularnosti ovog koktela doprinio je pisac Ernest Hemingway, koji je bio stalni posjetitelj barova u Havani. Mojito-e1426141107993

9. Piña Colada – jedan od najpopularnijih koktela nastao je davne 1957. godine u Portoriku. Kao i većina drugih koktela i ovaj ima razne varijacije i može se pripremati sa raznim dodacima, ali je kokos neizostavan sastojak ovog pića. Tropski miris definitivno doprinosi primamljivosti ovog koktela, a postoji i vrlo jednostavan način da ga i vi sami spremite kod kuće i uživate u njegovom prijatnom ukusu.

8. Cosmopolitan – koktel je prvi put pripremljen 1980. godine, ali je svjetsku popularnost stekao preko serije Sex i grad. Upravo ovaj  koktel je bio omiljeno piće Carrie Bradshaw. Postoji dosta različitih recepata za pripremu, neki koriste više soka od brusnice, neki triple sec umjesto Cointreau…sve je stvar osobnog ukusa, ali vjerujemo da će svima onima koji vole koktele na bazi vodke Cosmopolitan svidjeti.

7. Tequila sunrise – nastao tridesetih godina 20.stoljeća u Meksiku. Danas je to jako popularan koktel koji je čak nadahnuo i nekoliko pjesama. Za pripremu koktela se ne koristi koktel shaker već se sastojci ravno u čašu, a grenadine se pušta da tone na dno.

Pina-colada-e1426331957845  6. Daiquiri – po priči Daiquiri je navodno prvi put napravljen oko 1905.-te godine u baru “Venus” u Santiagu od strane amerikanca Jenninx Coxa,     rudarskog inženjera koji je radio u obližnjem rudniku. Ime Daiquiri je ime jedne od plaža u Santiagu, kao i ime obližnjeg rudnika željeza.Iako zanimljiva, ova priča je malo vjerovatna. Naime, rum je nacionalno piće na Kubi, limete ima na svakom koraku, a o šećeru (šećernoj trski) da ne govorimo. Teško da je kubancima trebao amerikanac da im “otvori oči” sa ovim koktelom. Vjerojatnije je da je ovo bio uobičajen način ispijanja ruma među domaćim stanovništvom, tj. način da se “ukroti” rum u jedan dobar koktel. Uloga amerikanca Jenninxa je možda bila u imenovanju pića i njegovoj popularizaciji kod kuće u Americi.

5. Margarita – najpoznatije piće na bazi tequile. Mnoge mlade žene po imenu Margarite su tvrdile da su bile nadahnuće za nastanak ovog svjetski popularnog koktela, no danas se vjeruje da je nadahnuće za nastanak nije bila meksička senorita, već američka glumica Marjorie King. Ona je boravila u Tijuani 1948. godine i pripremljen joj je koktel na bazi tequile, jer je bila alergična na sva osatala žestoka pića. Koktelu su dali ime Margrita, što je španjolski za Marjorie.

4. Martini – ovaj koktel uvijek će vas zasigurno podsjetiti na James Bonda i Casino Royal…ništa neobično zar ne? :-)  Ukoliko se odlučite za pripremu ovog koktela potrebno je malo dobre volje, gin, vermouth, masline i čaša za martini.

3. Cuba libre  – Cuba libre ima jako zanimljivu povijest. Naime, kada su Amerikanci ‘oslobodili’ Kubu od Španjolaca, grupa vojnika je otišla proslaviti pobjedu u jedan bar u Havani. Jedan od časnika naručio je Bacardi Gold Rum sa zdrobljenim ledom, pomiješan s Coca Colom i iscijeđenom limetom. Čovjek je to popio s tolikim entuzijazmom da je piće ubrzo postalo hit. Martini-e1426332596544

2. Screwdriver – koktel koji se spominje već 1938.god. i tvrdi se da su ga izmislili američki vojni piloti

1. Bloody Mary – prvi put pripremljen davne 1921. godine u Harry’s New York Bar u Parizu. Barmen Fernand Petiot pomiješao je sok od rajčica, vodku, sol, papar i Worcestershire umak i koktel nazvao Bloody Mary (Krvava meri). Prema nekim pričama koktel je nazvao u čast glumice Mary Pickford.