Kako nam se uskoro približava Zagreb Coffe Break, donosimo informacije i zanimljive činjenice o kavi.

Mnogima je kava nezamjenjivi svakodnevni ritual bez kojeg se ne mogu razbuditi. Bilo da prvu kavu pijete kod kuće ili na poslu, dobar recept za kavu može spasiti dan. 

5 načina pripreme kave kod kuće ili na poslu

1. Turska kava

U Osmanskom carstvu, žene su mogle zatražiti razvod ako ih muž nije opskrbljivao dovoljnom količinom kave. Turska je kava i dalje omiljeni način pripreme kave u Hrvatskoj te za nju postoje brojni recepti – reklo bi se da svaka obitelj ima svoju tajnu metodu spravljanja ove kave. Evo još jednoga: ulijte hladnu vodu u džezvu, a džezvu stavite na vatru. Na površinu vode stavite nekoliko žličica kave (broj žličica ovisi o ukusu) i ostavite bez miješanja. Pustite vodu da se zagrije i da kava potone na dno džezve. Kad kava potone, maknite džezvu s vatre i promiješajte kavu. Ostavite kavu nekoliko minuta da miruje kako bi dobila bolji okus.

2. Moka

Moku je 1933. godine dizajnirao talijanski inženjer Alfonso Bialetti – takozvane “bialetice” i danas su jedne od najkvalitetnije proizvedenih moka. Moka se sastoji od tri dijela: donje komore za vodu u koju ide i filter s kavom, te gornje komore u koju se izlijeva kava. Filter je potrebno napuniti do vrha kavom koju ne valja pritiskati, a donju komoru treba napuniti vrućom vodom do ventila. Moka se stavi na srednje jaku vatru s otvorenim poklopcem i pričeka se da počne kava izlaziti iz otvora. Pred kraj kad kava krene šištati i postane žućkasta, moku treba maknuti s vatre i donju komoru zaliti hladnom vodom kako bi se kava prestala kuhati.

3. French press

French press ili kafetijeru izmislili su i dizajnirali – Talijani. Vrlo je jednostavan za korištenje, a može se upotrebljavati i za pripremu čaja. Omjer je oko 20 grama krupno mljevene kave naspram 320 ml vruće vode. Kava i voda se izmiješaju i postavi se filter na vrh tekućine. Nakon 4 minute, filter se spušta i kava je spremna za konzumaciju!

4. AeroPress

Zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti, AeroPress je izuzetno popularna metoda pripreme kave u svijetu, a sve više i kod nas. U AeroPressu možete napraviti jednu do tri kave za manje od dvije minute, a čišćenje traje samo nekoliko sekundi. Izdržljiv je, lagan i kompaktan, te odličan pratitelj na putovanjima ili kampiranjima. U 15 grama kave se dolije vruća voda i promiješa, a zatim se doda još vode da ukupna masa bude 200 grama. Kava se ponovno promiješa i ostavi 70 sekundi, nakon čega se stavlja filter, okrene AeroPress i istisne kava.

5. Hario V60

Ponekad su najjednostavniji alati bolji i od najkompleksnijih strojeva. Hario V60 je izrađen od lagane i relativno robustne plastike te tako prigodan za putovanja. U Hario V60 se stavi papirnati filter i zalije vrućom vodom koja se baci. Potom slijedi 23 grama kave i ponovno vruća voda dovoljno da prekrije kavu, koju treba ostaviti dvadesetak sekundi, a zatim se dolije još vode, da ukupna masa bude 380 grama.


5 pojmova o kavi koje morate znati

1. Latte art

Latte art svatko voli vidjeti u svojoj šalici! Riječ je o metodi pripreme kave tako da se vruće mlijeko izlije u espresso kreirajući oblike i uzorke na površini. Jedno je istraživanje na Oxfordu pokazalo da su potrošači voljni platiti više za kavu s latte artom jer prepoznaju da je puno energije i umješnosti utrošeno u nju.

2. Cupping

Postupak kušanja kave kako bi se razlučili okusi i arome. Cupping se može obavljati profesionalno, sa ciljem ocjenjivanja kave, ili neformalno, kako bi se primjerice prepoznalo porijeklo kave.

3. Cold brew

Popularna metoda pripreme kave gdje se koristi hladna umjesto vruće vode. Budući da kava nije termički obrađena, u cold brewu do izražaja dolazi prirodna slatkoća kave. Piće koje ne želite propustiti u nadolazećim ljetnim mjesecima!

4. Specialty coffee

Kao “obični” kavopija, imate prilike piti regularnu kavu ili specialty (specijalitetnu) kavu, a jednom kad se naviknete na specialty više nema povratka! Specialty kava je visokokvalitetna i visoko ocijenjena kava (ocijenjena s  minimalno 80 od ukupnih 100 bodova), čija je produkcija – od sadnje, uzgoja, branja, obrade, prženja i pripreme – podvrgnuta posebnoj pažnji.

5. Barista

Barista je svakom kavopiji najbolji prijatelj. Riječ je o profesionalcu koji se bavi pripremom i posluživanjem kave, a osim uobičajenih vještina iz uslužnih djelatnosti, dobar barista ujedno posjeduje znanje o porijeklu kave, njenom uzgoju, vrsti prženja, kao i vrstama mljevenja te održavanju opreme za pripremu kave.