Pierre Voisin i Olivier Blanc osnovali su 1972. nadaleko poznatu „maison de cognac“ koja dobiva ime po Voisinovom djedu Leopold Gourmel, kojeg su oba osnivača jako voljeli i cijenili zbog njegove neizmjerne ljubavi prema prirodi i autentičnim proizvodima. Njemu su se također inspirirali za stvaranje cognaca koji će biti najprirodniji i najiskreniji. Njemu je također posvećen i logo kuće pošto je on po zanatu bio sedlar. Olivier Blanc 1993. g. postaje jedini vlasnik brenda, te od tada nastavlja proizvoditi Cognac oslanjajući se na staru, skoro nestalu tradiciju, na najprirodniji mogući način.

Realni čimbenici kvalitete cognaca:

Destilacija uvećava karakteristike vina. Sve što utječe na kvalitetu vina je bitno: teren, starost loze, prinos, uvjeti u kojima se obavlja berba i vinifikacija. Također sve ovisi o tome kako se odvija destilacija. Kotao u Cognacu je vrlo suvremeni instrument koji dozvoljava da se odredi točno što se želi dobiti. Rezultat destilacije ovisi dakle o tome što je destiler odlučio napraviti. Naknadno biti će uvjeti odležavanja ti koji će utjecati na kvalitetu Cognaca kao i vrijeme nakon redukcije destilata, te hrast koji se koristi za bačve u kojima će odležavati Cognac.

Odležavanje cognaca:

Cognac odležava u drvenim bačvama tokom godina. Njegova boja, mirisi i okusi evolviraju. Tijekom prve godine provedene u novim bačvama Cognac zaprima određenu količinu tanina te nakon tog perioda on se pretače u starijim bačvama kako ne bi zaprimio previše okus drva. Kontakt sa drvom od kojeg izvlači tanine i šećere te kontakt sa zrakom iz podruma koji dopire kroz pore drva čine progresivno oksidiranje Cognaca te na taj način ostvaruju se duboke promjene u destilatu. U prvom trenutku javljaju se voćne arome, oko desete godine pojavljuju se cvjetne arome, a 4-5 godina kasnije nakon što je oksidacija još osjetljivija Cognac zaprima začinske arome.

Za razliku od vina, Cognac ne nastavlja starenje nakon flaširanja.

Posljednji iskreni cognac!

 

image1

Leopold Gourmel Premium Saveur 6 Carat

image2

Leopold Gourmel Premium Saveur 10 Carat

image3

Leopold Gourmel Premium Saveur 15 Carat

image4

Leopold Gourmel Premium Saveur 20 Carat

image5

Leopold Gourmel Premium Saveur 30 Carat