Jedno vrelo lipanjsko poslijepodne pretvorilo se u tulum i pol, nakon što smo niti sat vremena vožnje od centra Zagreba bacili sidro u vinariji Petrač. Na vrhu jednog od bezbroj divnih zagorskih bregova krenuli smo u kušanje svega što ova dvadesetak godina stara vinarija danas krije u svojim hladnim podrumima…


Predivna stabla crvene i bijele trešnje, gotovo okomiti vinogradi, jedan stari fijaker i par luksuznih drvenih i kamenih zdanja ono su što vas dočeka jednom kad odlučite posjetiti vinariju Petrač, u vlasništvu istoimene obitelji, svega par kilometara udaljenu od Krapinskih Toplica. Uzbrdo, logično, pa je pogled koji s vrha Hršak brega puca na ostatak Zagorja, kao i s druge strane na Sloveniju, nešto što se može samo doživjeti, teško i opisati. Kad smo tako s visoka razgledali 40.000 čokota na 10 ha površine, krenuli smo punih baterija liftom u jedan od vinskih podruma.

 Karizma - kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) - 11 (Foto: )

Karizma – kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) – 11 (Foto: )

Arhitektu treba skinuti kapu s potkapom, jer je vjerno vratio sve u prošlost, tako da imate dojam nekog plemenitaškog vinskog podruma iz vremena Baruna Trenka, naravno, sa svim mogućim modernim pomagalima. Hrastove bačve su u prednjem planu, inoksi straga, cigla dominira, a prostora kao u Boeingovom hangaru. Više nego ugodan dom za, imenima ne previše brojnu, ali kvalitetnu postavu vinskih etiketa koje danas žive kod Petrača. Za uvjeravanje u to imali smo priliku degustirajući nevjerojatne količine hrane koju specijalno za vinariju uzgaja, obrađuje, sprema i poslužuje gospodin Mario, počevši od kobasice od divljači, sretnim špekom (toliko je mekan i flafast da samo zatvoriš oči i pretvoriš se u osmijeh), sve do pred nama pečenih štrukli. No, tada je došlo na red ono bitno. Vino.

 Karizma - kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) - 15 (Foto: )

Karizma – kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) – 15 (Foto: )

Petrač Graševina, po riječima enologa Igora Horvata, lagano je vino idealno da se pije samo, ali se nitko neće uvrijediti i da se pije kao gemišt. Uostalom, pa u Zagorju smo, to je ovdje način života! Ovo elegantno, lagano i lepršavo vino karakterizira aroma citrusa i sjajno balansirana granica između svježine i gorčine. Pobjednik vrućina!

Od bijelih vina tu su još i Chardonnay i Rajnski Rizling, kao i novitet – Rose, koji nas lagano uvlači u svijet onoga zbog čega smo i došli, jer sad se već nadaleko zna da su među popularnijim vinima iz Zagrebačke županije – upravo ona s potpisom Petrač.

 Karizma - kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) - 12 (Foto: )

Karizma – kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) – 12 (Foto: )

Saznajemo da se ovdje grožđe bere isključivo u gajbice, što se vrlo strogo nadgleda, kako bi se dobio samo vrhunski okus. Uz hvaljeni Cabernet Sauvignon i Merlot, konačno na stol dolaze i dvije poznate kupaže koje smo ostavili za kraj kušanja. Enigmu od Karizme razlikuje odnos Merlota i Caberet Sauvignona, a sastojke oba vina smo imali prilike probati i zasebno. Karizma, Miss Zagorja, je tako nastala s jačim omjerom na strani Cabernet Sauvignona – Merlota ima 30%. Riječ je o sjajnom vinu koje se ne može zauzdati ni opasati, jer mu je jako teško naći manu. Dapače, nismo je uspjeli naći.

 Karizma - kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) - 14 (Foto: )

Karizma – kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) – 14 (Foto: )

Ovo suho vino u sebi sadrži arome pola šume, jedno sretno biljno carstvo puno bobica, šljiva, trešanja, idealno za spajanje s jačom hranom, od sireva, preko divljači do steakova. Ovo je tulum sretnih Štrumpfova, čisti giušt. Kompletno i kompaktno, odstajalo godinu i pol u bačvama, i onda još dvije u boci – Karizmu s pravom predstavljaju kao vino za hedoniste, finu francusku kupažu na drugom kraju Europe. A kako smo mi upravo u toj ciljnoj skupini, i kako nismo skrivali oduševljenje, dobili smo na kušanje i vino od kojeg će tek nastati nova Karizma… Zasebno! Ne, nismo miješali…

 Karizma - kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) - 16 (Foto: )

Karizma – kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) – 16 (Foto: )

Gledamo diplome, medalje i pehare, nagrade iz Decantera i drugih medija, polako dovršavamo zadnju Karizmu, i lagano sređujemo dojmove. Uglavnom, kada vas netko upita da mu preporučite neko vino iz okolice Zagreba, možete ga uputiti na Plešivicu, Zelinu, a ako volite vrhunske kupaže – definitivno i na Hršak breg. Vrhunska vina na čelu s Karizmom su utrla put, i dokazala da se u vinariji Petrač rade stvarno kvalitetna imena po normalnim cijenama, a iako smo imali priliku kušati neke premijere – zamolili su nas da ostane tajna sve ono što će se događati u rujnu.

 Karizma - kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) - 3 (Foto: )

Karizma – kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) – 3 (Foto: )

Cilj vinarije, po riječima gospodina Horvata je da iznenade svakoga tko se prvi put susretne s njima, i to im za sada jako dobro ide. U svakome slučaju, znamo da ćemo uskoro ponovo posjetiti mjesto gdje se osjeti dašak Francuske u Zagorju, kako zbog novih i starih vina, tako i zbog pogleda u zelenilo i brda oko Krapinskih Toplica! Divan kraj…

 Karizma - kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) - 9 (Foto: )

Karizma – kraljica crnih vina Hrvatskog zagorja (Foto: Ribafish & Vinarija Petrač) – 9 (Foto: )

– izvor: punkufer.hr