Sjajan način da upoznate ovo klasično meksičko piće.

Jedno je imati margaritu s čipsom i guacamola umakom; sasvim je drugo pijuckati anejo tequilu uz veliki kotlet na žaru u kremastom umaku od gljiva. Otkrit ćete da spajanje klasičnog meksičkog pića s grickalicom ili obrokom ipak može poboljšati i piće i hranu. Prije mnogo godina ne biste o tequili razmišljali kao o piću za pijuckanje, kao o bourbonu ili votki. No, u posljednjem desetljeću postaje sve popularnija, a na tržište ulaze vrhunski brandovi koji pronalaze sve više obožavatelja. Ako mislite da biste možda željeli naučiti više o tequili, izvrsno ćete je upariti sa hranom koju volite.

Meksička kuharica i autorica Pati Jinich dijeli svoje znanje s MarthaStewart.com. Prvo nam Jinich, koja se udružila sa klasičnim brandom tequile Gran Centenario, donosi osnove. Tequila je destilirano piće koje dolazi iz meksičke regije Jalisco, a radi se od plave agave. Postoje tri vrste, u rasponu od manje do više složenijih. I sve one mogu biti izvrsne uz hranu.

Plata (srebrna) tequila ima izražen okus agave i prirodnu slatkoću; njegov lagan, svjež okus prirodan je spoj za lakšu hranu. Jinich napominje da ima prozirnu, svijetlu “slamnatu” boju, a može imati okus citrusnog, voćnog i biljnog. Sviđa joj se s plodovima mora, bilo da je ceviche ili salata od jastoga, ili salata. Ova tekila neće prevladati već će ponuditi lagani dodatak zbog kojeg će okusi hrane i tekile doći do izražaja.

Slijedi reposado, koji se razlikuje u boji, ali uglavnom je jantarne boje i malo slađeg i intenzivnijeg okusa od srebrne tequile. Jinich kaže da se drvenkast, hrastov čak i okus vanilije dobro slaže s juhama i varivima, ali i s jačim jelima poput tacosa ili enchilade.

Zatim, tu je anejo. “To je najodvažnija od svih tequila i ima najintenzivniji okus i boju”, kaže Jinich. Razmislite: odvažnije, začinjenije, slađe. Kotlet na žaru koji smo ranije spomenuli? Okus će biti još bogatiji uz anejo. No Jinich kaže da se ova sorta, koja može imati karamele, također nevjerojatno dobro slaže s desertima, od kolača do torti; čak joj voli dodati i svoju vruću čokoladu.

I ne morate ograničiti uparivanje hrane s tequilom na meksičku kuhinju (premda Jinich priznaje da se tequila prirodno podudara s toliko jela iz različitih regija Meksika). Kaže da francuska, talijanska i peruanska kuhinja imaju jela koja se izvrsno slažu s tequilom. Ako se pridržavate njezinih osnovnih smjernica – plata s lakšom hranom; reposado s srdačnijim jelima, a anejo uz teška jela ili slastice – ne možete pogriješiti.

izvor: MarthaStewart.com