Fentimans je obiteljski proizvođač vrhunskih premium gaziranih pića za odrasle. Thomas Fentiman je osnovao kompaniju 1905. godine u Hexhamu na sjeveroistoku Engleske gdje je i danas locirana.

Sedamdeset zaposlenika proizvodi i prodaje oko 50 miliona bočica gaziranih pića godišnje diljem svijeta. Sva Fentimans gazirana pića napravljena su od najboljih prirodnih sastojaka kako bi zadovoljila ukus zahtjevnih potrošača. Priča o Fentimansu je priča o traganju za okusima dobivenim od isključivo prirodnih sastojaka i tradicijskom proizvodnjom.

Botaničko kuhanje je proces koji diferencira Fentimans od drugih proizvođača gaziranih pića. To je tradicionalna i iskušana tehnika proizvodnje kvalitetnih pića i odabira sastojaka do punjenja u vlastitim pogonima i to sve pod kontrolom Fentimans-ovih stručnjaka. Sam proces botaničkog kuhanja može se ugrubo opisati kroz nekoliko ključnih faza:

  1. Gnječenje, drobljenje i maceracija korijena vrhunskog đumbira
  2. Sedmodnevno odležavanje i fermentacija tekućine te obogaćivanje vlastitim prirodnim okusima, odabranim botaničkim biljem i prirodnim ekstraktima
  3. Dodavanje ugljičnog dioksida u tekućinu i njezino flaširanje

Rezultat ovog procesa, koji se usavršava 115 godina, su i brojne svjetske nagrade za Fentimans-ova gazirana pića: Great Taste 2018, Gold taste Bartenders Brand Awards 2018, Best Craft Drink Innobev 2017, Fine Food Producer Member, Gold Drink Awards 2017 i Pobjednik na The Grocer New Products Awards 2017.

Na tržištu Hrvatske može se nabaviti deset Fentimans gaziranih pića koja možemo svrstati u dvije glavne kategorije – gazirana pića i mikseri:

  • Šest Fentimans pića: Fentimans Curiosity Cola, Fentimans Gently Sparkling Elderflower, Fentimans Mandarin and Seville Orange Jigger, Fentimans Rose Lemonade, Fentimans Sparkling Raspberry i Fentimans Victorian Lemonade
  • Četiri Fentimans miksera: Fentimans Connoisseurs Tonic Water, Fentimans Ginger Beer, Fentimans Pink Grapefruit Tonic Water i Fentimans Soda Water. Fentimans gazirani mikseri su prvenstveno zamišljeni i preporučuju se za sparivanje s alkoholnim pićima no svakako vrijedi ispobati i njihov čisti okus

Fentimans Rose Lemonade

Fentimans je također pionir u razvoju novih okusa i gaziranih pića. 2007. godine osmišljen je i napravljen aromatičan Fentimans Rose Lemonade – ružičasto gazirano piće neodoljivog okusa i arome bazirane na ružama iz svjetski poznate Kazanlak doline iz Bugarske. Ružino ulje dobiva se branjem cvjetova samo dva tjedna u godini i dva sata prije izlaska sunca kako bi se dobilo što kvalitetnije ružino ulje za proizvodnju ovog pića i parfema u kozmetičkoj industriji. Kombinacija ekstraktra ružinog ulja i prirodnog soka od španjolskih limuna rezultira čistim i delikatnim balansom okusa, cvjetnom aromom i osvježavajućim karakterom. Trend ružičastih gaziranih pića začet je tim proizvodom i dobiva na zamahu posljednjih godina na svjetskom nivou.

Opojna aroma Fentimans Rose Lemonade može se najbolje osjetiti prilikom čiste konzumacije ili sparivanjem s ginovima, vodkama, tekilama, voćnim rakijama i vinima.

Fentimans Rose Lemonade puni se u bočice od 0,275 l ili je dobavljiva kao mikser set od 4 bočice po 0,2 l.

Sva Fentimans gazirana pića su pogodna za vegane i ne sadrže gluten.


Stock d.o.o. je ovlašteni distributer Fentimans vrhunskih gaziranih pića u Hrvatskoj. Kontakt podaci: Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, tel: +385 1 3839 400, fax: +385 1 3839 401, e-mail: office@stock.hr, www.stock.hr, www.stockspirits.com