Chartreuse, francuski prirodni liker od trave, kojeg kartuzijanski redovnici proizvode prema tajnom, čuvanom receptu od 1737.godine. Sastoji se od destiliranog alkohola u kojem zrije oko 130 biljaka. Liker nosi naziv prema manastiru Grande Chartreus, smještenom u Chartreuse planinama blizu Grenobla u Francuskoj, proizvodi se u njihovoj destileriji u obližnjem graduću Vorionu a do kraja 80-tih godina prošlog stoljeća imali su destilerije i u Tarragoni, Španjolska.

Postoje dva tipa likera: zeleni – jači. s vol. udjelom oko 55% alkohola i žuti sa blažih 40%, slatkastog okusa i arome.

chartreuse

Chartreuse proizvodi

CHARTREUSE ŽUTI BOCA

Žuti Chartreuse

CHARTREUSE ZELENI BCA

Zeleni Chartreuse

Žuti Chartreuse ima takvu boju po šafranu, jedinoj travi za koju se pouzdano zna da je ovaj liker sadrži, a slatkoću crpi iz meda. Inače, Chartreuse je nastao kao posljedica potrage za životnim eliksirom, što je bila vrlo popularna disciplina u srednjem vijeku. U vrijeme kad je nastao, u tom dijelu svijeta bile je poznato 130 vrsta trava i, legenda kaže, sve su one završile u likeru.

Zeleni Chartreuse sa svojih 55% alkohola zaista je namjenjen istinskim ljubiteljima žestokih pića, kojima ne samo od sreće zasuze oči prilikom kušanja ovog vrhunskog pića. Nešto je manje sladak, sadrži isti broj trava, ali porijeklo njegove zelene boje ostaje tajna, skrivena iza samostanskih zidina.

Chartreuse_Logo_-_CRNI

Chartreuse logo

Osim ova dva likera Chartreuse proizvodi i vrhunske, prirodne voćne likere (jedan od najpoznatijih je Creme de Cassis, poznat po pripremi koktela i mješanja s pjenušavim vinima ili bijelim vinom. Jedan od načina je i posluživanje čistog likera sa par kocki leda. Neki od proizvoda su: V.E.P. Green Chartreuse, V.E.P. Yellow Chartreuse9th Centenary liquer, Liquer des Meillerurs ouvriers de France sommeliers, Genepi, …

Chartreuse je idealna podloga za koktele, a osobito je popularan The Last Word. poznat i kao posljednji koktel prije uvođenja prohibicije U SAD-u. Sadrži u jednakim omjerima zeleni Chartreuse, gin i maraschino. Žuti Chartreuse pokazao se kao dobra osnova za koktel 127, koji je kreirao poznati majstor Gianfranco Pola.

Par slika destilerije:

salle-des-plantes-4 salle-des-plantes-1 Distillerie-2 Distillerie Caves-de-la-Chartreuse chartreuse destilerija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na našim stranicama potražite i druge koktele koje sadrže Chartreuse.

Živjeli!