Nikada ne bi otvorili bar ili klub i posluživali pića u nekoj staroj čaši, ali naš cilj je raditi koktele kod kuće tako da mislimo na to ovako: ako vam dođu prijatelji i poslužite im koktele koje ste sami napravili, biti će im svejedno u kakvim čašama ste ih poslužili ali na neki način bi se osjećali sretno, impresionirani i pomalo posebni.

Ako pokušavate shvatiti koje vrste čaša će vam trebati, možda će vam naši savjeti pomoći u tome. Ovdje su glavne grupe čaša, svrstane u četiri kategorije:

  • “dane čaše” – čaše koje već imate u kuhinji
  • “osnovne čaše” – čaše koje bi trebali imati prije nego počnete
  • “sljedeći korak čaše” – čaše koje ćete trebati koristiti da bi napravili određeno piće/koktel onako kako je ispravno
  • “postanite ozbiljni čaše” – čaše koje su specifičnije ili rijekte ali vrlo vjerovatno i zabavno imati ih kada će vam trebati

“Dane čaše”čaše koje već imate u kuhinji

Vrlo vjerojatno imate neke od ovih čaša kao što su čaše za vodu, šalice za kavu, vinske čaše, čak i poneka pivska čaša. Prođite kroz sljedeće sekcije i vidite da li će čaše koje imate moći zamjeniti potrebne čaše ili trebate nadopuniti vaš inventar. Uvijek je dobro koristiti čašu koja je namjenjena za tu vrstu pića ali ne treba biti prezanesen sa time. Također bi uvijek trebali izabrati staklene čaše umjesto plastičnih jer će staklo bolje zadržava svježinu i temperaturu.


“Osnovne čaše”čaše koje bi trebali imati prije nego počnete

Rock čaša (a.k.a. Lowball čaša, Old Fashioned čaša, Double Old Fashioned čaša): ova kratka čaša je čaša koja se najviše povezuje sa koktelima. To je ona čaša koju vidite u rukama Rat Packa ili Don Drapera. Namjenjena je ispijanju pića sa ledom (on the rocks) ili bez (neat), ali najpoznatija je kao “Old fashioned” čaša jer zbog toga što je niska, pogodna je za mješanje sastojaka Old fashioned koktela, koji se rade direktno u čaši.

rocks

Koktel čaša (…Martini čaša, Coupe čaša…): sa svim čašama koje se koriste za koktele, tko bi rekao da se jedna baš i zove “koktel čaša”. Čaša V-oblika u kojoj se poslužuje martini, najčešće nazivamo martini čaša ali je to još uvijek tehnički koktel čaša. Par primjedbi o martini čaši: radi širokih stranice čaše piće se lako prolije; tanka nožica čaše sprječava da se sadržaj brzo ugrije sa rukama; kut čaše je idealan tako da kada se ispija zadnja kap nema potrebe za naginjanjem glave previše unazad što je dobro za dame koje žele zadržati otmjen izgled 😉

martini

Tu je također čaša koja se izgleda vraća u modu – coupe čaša. Ideja je ista kao i kod martini čaše ali su stranice zaobljene tako da tvore jednu vrstu zdjele samo što su rubovi više okomiti. Zbog svog oblika ove su čaše doista svestrane, mogu se koristiti za Martini koktele, Manhattan koktele, Brandy Alexsander, šampanjac (njihova prvotna namjena) i mnoge druge ako je potrebno. Coupe čaša može šarmirati i ljude koji nisu naviknuli na njen retro izgled.

coupe

Highball čaša: ovo je viša verzija lowball čaše namjenjena za pića u kojima se koristi više leda ili veća količina bezalkoholnih sastojaka, isto kao što se koristi i za pića sa svježim sokom, soda voda ili svježim biljem. Stavili smo je pod “osnovne čaše” jer se može iskoristiti za većinu većih pića/koktela kao što su Bloody Mary, Collins, Long Island Iced Tea, Hurricane, Mojito kao i mješana pića kao što je Pina Colada.

highball

Shot čaša: bili smo u iskušenju da li da stavimo shot čašu u “sljedeći korak” kategoriju ali mislimo da je ovo najčešća posebna vrsta čaše koju netko ima kod kuće. Naime, naišli smo na odlične slike na Tumblr koji prikazuje jako puno recepata i jedva čekamo da ih sve isprobamo!

shot


“Sljedeći korak čaše”čaše koje ćete trebati koristiti da bi napravili određeno piće/koktel onako kako je ispravno

Collins čaša: ova čaša je jako slična highball čaši što se tiče oblika i veličine ali je viša, tanja, cilindričnog oblika i stane više tekućine. Koristi se kao i shaker za spremanje mnogih drugih pića.

collins

Irish coffee čaša: ako imate bilo kakvu čašu za kavu, bez ove ćete preživjeti! Ako baš želite čašu koja će vas natjerati na ples kada je napunite sa kavom, viskijem i tučenim vrhnjem onda ih i kupite! Poslužit će dobro za Irish coffee, vruću čokoladu i druge tople napitke kao što je kuhano vino.

irishcoffee

Čaša za šampanjac: iako je coupe čaša također bila dizajnirana za šampanjac, okomite stranice čaše za šampanjac duže zadržavaju mjehuriće.

champagne


“Postanite ozbiljni čaše”čaše koje su specifičnije ili rijekte ali vrlo vjerovatno i zabavno imati ih kada će vam trebati

Bakrena krigla: ako želite pripremiti dobar Moscow mule koktel morate obavezno imati jednu ovakvu kriglu. Vezano je za blagi okus metala koji bakar daje. Ne zna se da li se još neko piće priprema u ovakvoj krigli ali dovoljno je i ovaj jedan da bi imali ovakvu kriglu.

coppermug

Brandy čaša: brandy se pije kao aperitiv ili u posebnim trenucima opuštanja nakon jela. Sadržaj čaše se treba lagano ugrijati sa rukama i tek onda piti. Sam oblik čaše sa dosta malim otvorom drži arome unutar čaše tako da kada se pije dobro se osjete.

brandy

Cordial čaša: na kraju jela kada se svi lagano opuštaju, cordial čaše se napune i podjele gostima kao aperitiv. Sa ovim čašama ljudi se prisjete svoje domovine ma gdje god bili i nema veze da li je u čaši grappa iz Italije, porto iz Portugala ili aquavit iz Skandinavije. Cordial čaše su specifične, drevne i zabavne. Neobično, ali ove čaše muškarce čine muževne a žene uljudne 🙂

cordial

 

 

Whiskey Sour čaša: vrlo slična čaši za šampanjac ali opet namjenjena za pripravke kao što su sour kokteli.

whiskeysour

 

Nick & Nora: ovo je u biti koktel čaša i trebala bi biti uvrštena u “osnovne čaše”, ali nije toliko rasprostranjena tako da smo je stavili u ovu kategoriju. Njeno ime se odnosi na glavne glumce iz filma The Thin Man i knjige iz 1930.-tih. Čaša izgleda kao pehar ili tulipan i idealna za posluživanje martinija, manhattna ili Rob Roy.

nickandnora

A šta je sa vama?? Koje su čaše vama potrebne da bi napravili neki određeni koktel? Koje su “specijalne” čaše u vašoj kolekciji? Ako bi nešto htjeli dodati ili nas ispraviti, molimo komentirajte!

Živjeli!