Možete li zamisliti žličicu tople majoneze u svojem piću? Britanci mogu. A Nijemci pak u svoje pivo dodaju sve i svašta, uključujući i sok od banane…

Gusti od marelice sa šlagom jedan je od briljantnih izuma kojeg se neki još uvijek sjećaju s nostalgijom, a mnogima nije strana ni kugla sladoleda od vanilije u limunadi. No uspomene na pića iz mladosti poput miš-maša (crno vino i gazirani sok od naranče), bambusa (vino i kola) neki su teže mogli izbrisati.

Baš kao i sjećanja na udarce čašom o stol kako bi se zapjenila čaša  spritea s votkom prekrivena krpom (dum-dum), ili pak podmornica zbog kojih bi se čašica žestice spuštala u kriglu piva.

U krugovima ljubitelja pića beton nije prva asocijacija na pijesak, vodu i cement nego pak kombinacije piva s nekom vrstom žestice – poput primjerice rakije.

Pušački kašalj

Nomen est omen, barem u slučaju pušačkog kašlja, britanske mješavine Jägermeisterai majoneze. Dok nas netko ne uvjeri u suprotno, ovo zvuči kao čisti mazohizam. Poželite li si upropastiti dan, pomiješajte 50 ml Jägermeistera sa žličicom tople majoneze, zažmirite i trznite čašicu.



Diesel

Znate li što je diesel? Alkoholno „gorivo“ u kojem Nijemci, ali i drugi Europljani guštaju bez srama tako što pomiješaju pivo s kolom. Da, colabier doista postoji, i dolazi na stol u nekoliko nadimaka, ovisno o kraju zemlje u kojem se nalazite – ili društvu s kojim zaglavite. U Hannoveru kolu s pivom zovu teichwasser, a u Ruhru, krefelder.

Krastavci i viski

Americi je posve uobičajeno odmah nakon viskija trznuti čašicu vode od kiselih krastavaca. Taj se specijalitet nazva pickleback, a navodno pomaže protiv mamurluka.

Pivo s voćem ili Spriteom?

Iako bi im mogli posvetiti gotovo čitav popis, izdvojit ćemo još poneki njemački „bućkuriš“ s pivom. Altbierbowle je koktel od piva s voćnim sirupom i komadima voća na vilici. Zvuči li vam osvježavajuće?

Nemate li kod kuće voća, ali zato imate Sprite – ulijte ga u omiljeni lager i dobit ćete domaći radler u kojem Nijemci uživaju ljeti. Ne smijemo zaboraviti ni bananenweizen – pšenično pivo sa sokom od banane koje nije toliko rašireno kao radler, ali i dalje nitko neće pomisliti da ste „sišli s uma“ ako ga naručite u kafiću.

Monaco

Francuzi pak u svoje pivo dolijevaju limunadu i par kapi crvenog grenadine sirupa. Rezultat je Monaco, ružičasto piće i navodno osvježavajuće piće koje lijepo izgleda na Instagramu.

Jogurt i votka

Ako vam pivo i sok zvuče uznemirujuće, nizozemski specijalitet bi vas mogao još više zbuniti. Tko je za votku s voćnim jogurtom od jagode? Kremasto i puno kalcija!

Fernardito

Iza naziva Fernando ili Fernandito krije se Fernet (gorki biljni liker) s kolom. Obožavaju ga u Argentini zbog mirisa i okusa, piju ga da se napiju, ali i da lakše prežive mamurluk. Amaro ili pelinkovac s kolom neke su od varijacija na temu.

Kalimotxo

Ono što je kod nas bambus, u Španjolskoj je Kalimotxo, osobito tijekom ljeta. Postalo je popularno još u sedamdesetima, a za savršen omjer treba biti pola čaše vina i pola čaše kole.

Talijanski liker na švedski način

Sprite i limoncello, talijanski liker od limuna se ljeti pijucka u Švedskoj. Dodajte još i pokoji listić metvice ili majčine dušice i dobitćete osvježavajući koktel.

Viski-čaj

Tko misli da je šteta miješati viski sa zelenim čajem? Kinezi definitivno ne jer im se ta kombinacija koja je bila osobito popularna prije 20 godina izrazito sviđa.

izvor: punkufer