Šampanjac je super stvar ali je i dosta skup. Neki malo bolji šampanjac platit ćete otprilike 300kn. Dok se 3 “Mažuranića” ne čini kao previše za neku malo bolju bocu to nije ono što većina ljudi ima na umu kada odluči kupiti cjenovno prihvatljiv šampanjac. Na svu sreću, na tržištu se nudi veliki broj alternativa pa da krenemo.

Najbolje je maknuti se iz male regije koja nosi naziv Champagne (regija u Francuskoj) i naći jeftiniji pjenušac. Mnogi od njih su proizvedeni istom metodom kao i šampanjac i koristi istu sortu grožđa. Tako da, osim cijene, koja je u stvari razlika?? Nudimo par savjeta za izabrati dobar pjenušac sa svim odlikama šampanjca!

Savjet #1

Zapamtite, šampanjac je samo jedna vrsta pjenušca! Postoji mnogo visoko kvalitetnih pjenušaca proizvedenih u drugim dijelovima Francuske kao i po cijelom svijetu. Ovdje je kratka lista regionalnih imena za pjenušce proizvedene van Francuske a koji se proizvode na isti način kao i šampanjac:

– Italija: Metodo Classico

– Španjolska: Cava i Espumoso

– Njemačka i Austrija: Sekt

– Južnoafrička Republika: Cap Classique

– Portugal i Argentina: Espumante

– USA, Australija, Čile: Tradicionalna Metoda ili “Méthode Champenoise”

Savjet #2

Osim u Champagne regiji, u Francuskoj postoji još 23 drugih regija koje proizvode isto tako dobro pjenušavo vino tako da bi se definitivno trebali upoznati i sa tim regijama

Savjet #3

U Sjevernoj Španjolskoj se pjenušac naziva “Cava”. Ova vrsta pjenušca nudi istu kvalifikaciju proizvodnje kao i šampanjac. To je naročito zanimljivo jer cijena Cava pjenušca je ispod 150kn, što je više nego prihvatljiva cijena za jedan tako kvalitetan pjenušac.

Savjet #4

Većina pjenušaca dobiva tipičan okus tijekom starenja nazvanog “Tirage”. Tirage nastaje nakon druge fermentacije (kada vino u stvari postaje pjenušavo) a uključuje starenje vina na mrtvim česticama kvasca koje prirodno ostaje poslije fermentacije. Taj isti talog daje daje vinu puniju, kremastiju teksturu i lagani, orašasti okus. Proizvođači vina mogu produljiti ili skratiti vrijeme starenja, ovisno o tome koje karakteristike žele da završni proizvod ima.

Živjeli! 🙂