Mladi istarski vinar Roberto Terzolo oduševio je prisutne visokom kvalitetom svojih vina na vinskoj degustaciji koja se održala u utorak, 16. lipnja u coffee, food & wine baru Pod Zidom. Iskoristili smo priliku i upitali ga da nam u par rečenica objasni svoju filozofiju.


Dragi Roberto, koliko imate godina i otkud vi u vinskom svijetu?
– Imam 36 godina, a kako se vinom bavio moj djed i moj otac, tako sam i ja odrastao u tome i samo nastavio priču. 1997. smo dobili prvu zlatnu medalju za malvaziju na Vinistri, a 2005., 2006. i 2012 smo bili šampioni. 2000. sam završio ekonomski fakultet smjer marketing i upisao višu vinarsku školu u Poreču.

 Sjajna vina Terzolo: Tko ih ne bi vol'o! (Foto: PR) - 6 (Foto: )

Sjajna vina Terzolo: Tko ih ne bi vol’o! (Foto: PR) – 6 (Foto: )

Na čemu se bazirate u zadnje vrijeme?
– Glavna sorta nam je malvazija, a u zadnje vrijeme sve veći naglasak je i na teranu

Što biste nam od vaših vina preporučili za koju priliku?
– Rose uz plodove mora, recimo carpaccio od ribe, malvazija skoro pa uvijek uz rižoto od plodova mora, tjesteninu, ribu na žaru, teran uz ribu u fornu, merlot uz neko jače meso, i muškat kao slatko za kraj.

Koja je priča o medovima i uljima, kojima se isto bavite?
– Med me jako povezuje s djetinjstvom – mama mi je svako jutro prije škole napravila šalicu mlijeka s velikom žlicom meda, tako mi je taj med ostao kao neki simbol ljubavi i zdravlja pa uvijek gledam da to konzumiraju dragi ljudi. Također, i pčele su ekološki jako nježne osjetljive pa mislim da će sredina pogodna za njihov život biti kvalitetna i za moju djecu. Masline i maslinovo ulje su poklon bogova i nešto što ima najsličniji kemijski sastav majčinom mlijeku – znači jako je zdravo a uz to i ukusno. Prema tome, radimo samo najbolje stvari!

Puno vam hvala!

 Sjajna vina Terzolo: Tko ih ne bi vol'o! (Foto: PR) - 8 (Foto: )

Sjajna vina Terzolo: Tko ih ne bi vol’o! (Foto: PR) – 8 (Foto:)

Obitelj Terzolo dolazi iz Nove Vasi kraj Poreča, a posjeduju 6.5 Ha vinograda i to na crvenoj zemlji na zapadno-istarskom vinogorju.
Mladi vinar Terzolo na degustaciji je uz voditelja programa Hrvoja Petrića na kušanje ponudio sljedeća vina:
Malvaziju Istarsku 2014.,
Rosé 2014. (80% teran, 20% merlot),
Teran 2013.,
Merlot 2012.,
Muškat žuti 2013.

 Sjajna vina Terzolo: Tko ih ne bi vol'o! (Foto: PR) - 7 (Foto: )

Sjajna vina Terzolo: Tko ih ne bi vol’o! (Foto: PR) – 7 (Foto:)

Za male zalogaje koji su bili ponuđeni uz vina, zadužen je bio chef Nikola Bilandžija. Tako smo uz 5 različitih vinskih etiketa, te maslinovo ulje, kušali i med obitelji Terzolo, i to cvjetni, od lipe te bagrema s orasima.

 Sjajna vina Terzolo: Tko ih ne bi vol'o! (Foto: PR) - 9 (Foto: )

Sjajna vina Terzolo: Tko ih ne bi vol’o! (Foto: PR) – 9 (Foto: )

Svima koji nisu uspjeli doći na ovaj sjajan event, toplo preporučamo posjetu obitelji Terzolo, ili posjetu nekom novom događanju ovakve vrste u ugodnom lokalu Pod Zidom.- izvor: punkufer.hr