Ideja je krenula iz hobija kućne izrade piva, tzv. homebrewinga, Ivice Staneković koji se homebrewingom u slobodno vrijeme bavi već 5 godina.

Kako je baza za izradu džina pivo, odnosno fermentirana sladovina, nekako je logički nastao i džin, jer je to zapravo i polovica postupka izrade džina. Upravo taj naš prvi eksperimentalni džin oduševio je okusom i kvalitetom i nas i naše prijatelje, tako je zapravo i nastala ideja hobi pretvoriti u posao. Zajedno s Marijanom Staneković, koja je s velikim iskustvom upravo u organizaciji prehrambene proizvodnje, ujedno i sama prehrambeni tehnolog, odlučili smo, da uz dovoljno znanja i iskustva i službeno pokrenuti proizvodnju džina, za koji smo uvjereni da će se svidjeti široj javnosti.

I tako je cijeli proces organizacije i priprema proizvodnje džina započet na jesen 2020. Prvi gotov proizvod je ugledao svjetlo dana početkom ožujka ove godine.


Saperlot gin

Džin je trenutno jedno od najpopularnijih jakih alkoholnih pića koji plijeni interes najšire javnosti radi izuzetnih aroma i okusa koji radi širine dodanih sastojaka, najčešće su to začini i različite aromatske biljke,  daje bezbrojne mogućnosti za kreiranje vlastitih kombinacija okusa i mirisa. Upravo to nas je ponukalo da stvorimo kombinaciju koju do sada nismo pronašli među ostalim komercijalnim džinovima koji su trenutno dostupni na našem tržištu.

Saperlot Gin spada u kategoriju craft džinova, što znači da je proizvod rađen ručno, na što smo posebno ponosni uz pažljivi odabir najkvalitetnijih sastojaka i vlastito razvijene recepture i dizajna ambalaže što će cijeniti svaki pravi poznavatelj vrhunskog džina.

Saperlot Gin je jako alkoholno piće i po klasifikaciji spada u „London dry gin“,  dobiven naknadnom destilacijom začina u najčišćem alkoholu poljoprivrednog porijekla, u našem slučaju pivske sladovine, bez dodanih šećera i aroma, što znači da je Saperlot Gin potpuno prirodni proizvod. U prvom planu do izražaja dolazi borovica isprepletena aromama slatke naranče te zaokružena zemljanim tonovima korijena anđelike, okusima crvenog papra korijandra, kardamoma i pimenta.

Riječ Saperlot je arhaični izraz oduševljenja ili iznenađenja koji svoje korijene vuče iz bavarskog i još dalje, staro- francuskog jezika povezanim uz prikriveno spominjanje psovki, koje to zapravo i nisu. Starijim ljudima može biti još i poznati izraz Saperlot, dok u modernom jeziku se ne koristi.

Saperlot Gin se može kupiti direktno kod nas kao proizvođača, a uskoro i u specijaliziranim trgovinama alkoholnim pićima te cocktail barovima.

Proizvodnja džina u Hrvatskoj prati svjetski trendove i posljednjih nekoliko godina brzo raste. Kvaliteta hrvatskih džinova je na vrlo visokoj razini, što dokazuju i brojna priznanja osvojena na međunarodnim natjecanjima.

Povijest džina je vrlo teško opisati u par rečenica zato jer se tu radi o višestoljetnoj tradiciji.U 16. st. Nizozemci su napravili alkoholno piće pod nazivom Genever od sladnog vina i izdašne količine borovice, kako bi se prekrio neugodan okus. Namjena ovog pića je bila uvjetno u medicinske svrhe. Nizozemska je taj svoj proizvod izvozila u Englesku. Radi trgovinskog rata između Engleske i kontinenta, započela je i njegova stimulirana proizvodnja u Engleskoj, a s time i ogromna konzumacija nazvana „Gin craze“ – džin ludnica. Ovaj period je postao jedan od tamnijih iz staro engleske povijesti po degradaciji engleskog društva radi opće alkoholiziranosti.

Danas kad je svijest o utjecaju alkohola na zdravlje svedena na samo odgovorno uživanje ponovno je narasla popularnost džina, kao jakog alkoholnog pića, koje plijeni svojim aromama.

Saperlot Gin je gin koji savršeno prezentira svoje okusne i mirisne vrline uživanjem na sobnoj temperaturi, samostalno, bez dodataka ili sa dobrim tonikom ili kao dio cocktaila.

Živjeli!