Dana 27.11.2021. u prostorijama Agronomskog fakulteta održano je 3. međunarodno ocjenjivanje jakih alkoholnih pića. Obzirom na broj i kvalitetu uzoraka te stručni žiri koji se sastojao od ocjenjivača koji su svoj život posvetili proučavanju jakih alkoholnih pića kao što su prof.dr. N. Nikićević, doc.dr.sc. M. Mihaljević Žulj i drugi, slobodno možemo reći da se radi o najboljem natjecanju ovog tipa u Republici Hrvatskoj. U takvoj konkurenciji istaknuo se gin mlade Destilerije Gavran znakovitog naziva Raven’s 23 koji je osvojio šampionsku titulu u kategoriji ginova.

Obiteljska destilerija Gavran smještena je u ruralnoj sredini pitoresknog Turopolja. Kako sami kažu – želja za izradom vrhunskih destilata, mašta, ljubav prema obitelji, zajednici, prirodi, karakter sklon improvizaciji, trud, strpljivost – sve je to utjecalo na pokretanje ove destilerije. Krenuli su doslovno garaže, ali svjesni da rade vrhunske proizvode zadali su si nebo kao granicu te kažu da će doći tamo prije ili kasnije… Zašto to misle? Probajte njihov gin!


GIN RAVEN’S 23

Nastao kombinacijom modernog i tradicionalnog, ruralnog i urbanog, inspiriran hrvatskom prirodom i orijentalnim pričama, obogaćen domaćim sastojcima i egzotičnim aromama… Nakon nekoliko godina skupljanja iskustava izrade raznih destilata tradicionalnim metodama te osluškujući moderne trendove, proizveli su gin koji je definiran kao spoj nespojivog.


Tradicionalne začine vrhunske kvalitete dobavljene isključivo iz obiteljskih gospodarstava (borovica, limun, naranča, korijander, lavanda, kadulja, matičnjak) spojeni su s čistom egzotikom – s đumbirom i pupoljcima perzijske ruže. Đumbir – zahtjevna biljka koju je nemoguće uzgojiti u našim krajevima, a njena opora aroma nikada nije odgovarala vrhunskim majstorima izrade gina. Ipak u ginu Raven’s 23 đumbir nalazi “svoje mjesto pod suncem”. Citrusi, borovica i lavanda ne dozvoljavaju mu da dominira, ali njegovi aduti daju mu za pravo da svojom neobičnom aromom obogati ovaj gin.

Drugi sastojak, koji daje dašak orijenta, mističnosti, mirisne slatkoće, jest pupoljak perzijske ruže. Ovi pupoljci zaokružuju mirisnu notu gina dajući mu raznolikost specifičnu za gin Raven’s 23.

Upravo ta raznolikost mirisa i okusa, spoj male Hrvatske i velikog svijeta te trud ruralne destilerije urbanog štiha stvorile su savršeno nesavršeni gin – RAVEN’S 23. Zahvaljujući kombinaciji znanja i mašte usudili su se pomaknuti granice u stvaranju gina. Spoj nespojivog očituje se i u postupku destilacije. Ovaj gin nastaje kombinacijom modernog i tradicionalnog kotla.

Zašto naziv Raven’s 23?

Ovaj gin nastao je nakon 22 pokušaja. 23. pokušaj donio je idealnu raznolikost mirisa i okusa… otuda i sam naziv – definira trud, upornost i strpljivost koji su potrebni da bi se došlo do (ne)savršenstva.

Živjeli!