Još niste započeli sa proljetnim čišćenjem i generalkama? Pa, preporučamo vam da sačuvate svu staru cugu koju pronađete.

140 godina stara boce Allsoppovog Artic Ale piva pronađena je u jednoj garaži u Engleskoj i prodana za više od 5.000 dolara na aukciji. Neotvorena boca, za koju se očekivalo da će postići cijenu od 400 do 600 funti, bila je pratnja Sir George Naresu na ekspediciji na Sjeverni Pol 1875. godine. Iako Nares nije uspio doći do Sjevernog Pola (ili otvoriti bocu Allop’s Arctic Ale piva), pripisane su mu zasluge da je prvi istraživač koji je ucrtao na kartu obalu kako bi brodovi mogli ploviti između Grenlanda i Ellesmere otoka.

Allsoppovo pivo u boci stiglo je do arktičkog kruga i nazad sa Naresovom ekipom i naravno da je postalo kolekcionarski predmet – sudeći prema Aaronu Deanu to je “objekt od velikog povjesnog značaja”.

Zanima vas kakav okus ima pivo iz ove stare boce? Čak niti njegov vlasnik, privatni kolekcionar iz Škotske to neće nikada saznati. Čar ove boce je upravo činjenica da je zapečaćena prošla toliki put i preživila brojne godine.

Unatoč epskom putovanju i sada novom domu, čini se da je ovom pivu suđeno da ostane zatvoreno zauvijek.

2

Sir George Strong Nares

– izvor: barmen.hr