U klasičnoj margariti pronaći ćete tekilu, triple sec i sok limuna ili limete. U hrvatskoj inačici citrusnog likera koji nalikuje ovom reskom piću iz Meksika naći ćete samo domaće sastojke koje vjerojatno u ovom trenutku imate u svojoj smočnici. Isprobajte!

SASTOJCI:
5 limuna
70 dag šećera
700 ml rakije po želji
500 ml obične vode
1 paketić vanilin šećera

PRIPREMA:

1. Limune dobro operite, očistite, narežite na kocke (zajedno s korom ako je u pitanju domaći limun koji nije šprican pesticidima – provjerite na deklaraciji) i položite u duboku zdjelu.

Cijele limune možete i samljeti, te preko njih naliti rakiju po želji. Najbolji okus dat će lozovača ili komovica, no možete upotrijebiti bilo koju vrstu rakije.

2. Zdjelu dobro zatvorite pa ostavite na hladnom i tamnom mjestu oko deset dana.

3. Od vode, šećera i vanilin šećera ugrijte slatki sirup pa ga pomiješajte s limunom i rakijom. Ostavite još četiri dana da se svi sastojci sažmu. Ohladite ga u hladnjaku prije posluživanja. Živjeli!

2

Nabavite nožić (zester) za pažljivije skidanje kore od limuna i drugog citrusnog voća (Foto: stockfood)

BONUS SAVJETI:
Prilikom svakog koraka u postupku isprobavajte namirnice i prilagođavate ih svojim okusima – dodajte više šećera, limuna ili manje alkohola

Uz limun, napitku možete dodati i komadiće naranče, grejpa ili nekog drugog citrusnog voća.

3

Upotrijebite li cijeli plod limuna, dobiveni liker mogao bi biti gorak. Ako želite napraviti nepcu ugodniji napitak – svaki limun pažljivije očistite: bijeli vlaknasti dio bacite u smeće, a upotrijebite samo tanku koricu limuna i žuto ‘meso’ ploda.

– izvor: punkufer.hr