Pića s puno šećera ne dovode nužno do jačeg mamurluka. Pivo, džin i votka izazivaju lakši mamurluk nego rakija, viski i brendi…

Kronično ispijanje alkohola čak i u malim količinama može biti štetno, pokazuju studije, ali mnogima je teško zamisliti druženja bez pokoje čašice bez obzira i na mamurluk koji nastupa dan kasnije. I dok čarobnog lijeka za bolove, osjećaj mučnine, tuge i nervoze još uvijek nema, stručnjaci tvrde da neka pića izazivaju jači mamurluk od drugih.

Pića s puno šećera ne dovode nužno do jačeg mamurluka. Pivo, džin i votka izazivaju lakši mamurluk nego viski i brendi. Svaki alkohol izaziva dehidraciju, pa tako svaki izaziva i mamurluk, no njegova jačina ovisi o nusproduktima fermentacije koji se nađu u čaši pića koju popijemo, kao i raznim dodacima. Oni daju boju i okus pićima, ali naša ih jetra teško razgrađuje. Stoga, ako već pijete alkohol, dobro je znati da “najčišća” pića izazivaju najblaži mamurluk.

Posljednjih godina znanstvenici češće proučavaju djelovanje mezcala, alkoholnog pića od agave koji je sve popularniji na svjetskoj barskoj sceni. To jako meksičko piće postoji dulje od tekile, a radi se od agave i ima specifičnu aromu po dimu.

Jedna od vrsta mezcala je i tekila od plave agave. No mezcal i tekila razlikuju se po načinu proizvodnje. Mezcal ne smije sadržavati nikakve aditive – jedini je sastojak agava, zbog čega ga stručnjaci stavljaju u sam vrh najmanje štetnih pića. Naravno, pod uvjetom da se pije umjereno i bez ikakvih dodataka.

izvor: punkufer.hr