Pivo od đumbira ima veliku ulogu u američkoj kulturi, a i danas se smatra jednim od najučinkovitijih kućnih lijekova za mučninu i nadraženi želudac.

Iako se đumbir koristi u prehrani već nekoliko tisuća godina, prvo pivo od ovog korijenastog ploda “službeno” je napravljeno tek 1866. godine. Za sve je kriv farmaceut James Vernonr iz Detroita, koji se igrao ekstraktom đumbira i soda-vodom te istraživao njegovo djelovanje.

Pivo od đumbira ima veliku ulogu u američkoj kulturi, a i danas se smatra jednim od najučinkovitijih kućnih lijekova za mučninu i nadraženi želudac. Dakako, popularan je dodatak i nekolicine koktela kao što su Moscow Mule ili Horse Neck.

Najbolje od svega je što ga možete napraviti i u vlastitom domu bez previše muke. Evo što trebate učiniti:

Sastojci za sirup od đumbira:
200 grama bijelog kristalnog šećera
120 ml vode
2 žlice naribanog svježeg đumbira

Sastojci za pivo od đumbira:

sirup od đumbira
1/8 čajne žličice suhog kvasca
3 žlice svježe iscijeđenog limunova soka
1 litra obične vode

Priprema:

1. Ogulite korijen đumbira, nasitno ga naribajte i stavite zajedno s vodom i šećerom kuhati u manji lonac na umjerenoj temperaturi.

2. Miješajte sve sastojke dok se šećer ne otopi. Ugasite štednjak i pustite da se mješavina hladi barem sat vremena.

3. Procijedite tekućinu.

4. Dobiveni sirup od đumbira pomiješajte sa svježe iscijeđenim sokom od limuna, litrom vode i kvascem. Prebacite sve zajedno u staklenu bocu s čepom, pa tresite sve dok se kvasac ne rastopi do kraja.

5. Bocu stavite na tamno mjesto 2-3 dana, a potom je prebacite u hladnjak. Vaše pivo od đumbira spremno je za konzumaciju.

6. Popijte pivo u roku tjedan dana. SVAKI DAN otvorite bocu barem jednom kako biste ispustili višak plinova iz boce te spriječili eksploziju.

7. Ako vam se ne da “baviti” s kvascem, brzopotezno pivo od đumbira možete napraviti tako da sirup od đumbira pomiješajte s limunovim sokom te mineralnom vodom.

Živjeli!

izvor: punkufer.hr