Udruga barmena Barextreme iz Pule organizira natjecanje moderne miksologije, koje će se održati 29.siječnja u poznatom pulskom night clubu Pietas Julia s početkom u 11:00 sati.Cilje je podizanje modernizacije pripremanja koktela u Hrvatskoj, te prezentacije novih načina spravljanja koktela mladim barmenima hrvatskih regija. 1

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje možete nam se javiti putem maila na: info@bar-extreme.com

PRAVILNIK NATJECANJA:
1.Obavezna je uporaba Havana club 3 anos ruma, minimalno 2 cl(rum osigurava organizator).Sve ostale sastojke uključujući i dekoraciju natjecatelj osigurava sam.
2.Obavezno je ispuniti prijavnicu za natjecanje s mjerama izraženima u centilitrima,dashevima,splashevima barskim žlicama, ili količinama krutih materijala.
3.Dozvoljene su sve metode rada(mudling,stiring,blending,layering,building,flaming,shaking i dr.)
4.Dozvoljena je uporaba bilo kojih sirupa,likera,macerata,infuzijaili sličnih pripravaka kućne izrade.
5.Za dekoraciju dozvoljena je uporaba bilo kojeg voća,povrća ili materijala koje je barmen osmislio u svojoj kreaciji.
6.Natjecatelj sam osigurava čaše za nastup. Čaše mogu biti od stakla ili bilo kojeg drugog materijala, ovisno o mašti i konceptu izbora posuđa za serviranje koje je na izboru samih barmena. Organizator osigurava Large american i Martini čaše.
7.Pravi se digestivni koktel, koji može biti obujma od 7cl do 20 cl.
8.Vrijeme koje barmen ima na raspolaganju je 7 minuta, a za pripremu svoje radne stanice ima 4 minute.S radom započinjemo odbrojavanjem na 3,2,1, te se od tada broji 7 minuta.
9.Dozvoljeno je korištenje jiggera(barske mjerice) ili free pouring.
10.Sudačko tijelo biti će sastavljeno od istaknutih članova barmenske zajednice Hrvatske, s prijašnjim iskustvom suđenja na natjecanjima.
11.Organizator ima pravo izmjena pravila u bilo kojem trenutku.
12.Zabranjeno je vulgarno ponašanje i vrijeđanje publike. U slučaju istog dolazi do momentalne diskvalifikacije.

Ocjenjivački listić:
Stručni rad:
Metode pripremanja (0-30)-barmen će se ocjenjivati ovisno o tome koliko je metoda pripremanja koktela koristio i na koji način(shaking,stiring,blending,flaming,ili neka nova inovativna metoda) te koliko su metode komplicirane i originalne.

Tehnička izvedba (0-40)-rukovanje barskim inventarom, elegancija pri radu,pravilna prezentacija sastojaka koktela.
Higijena (0-20)-način na koji se barmen ophodi prema barskoj opremi, nosi li prigodnu odjeću, urednost barske stanice, prolijevanje.

Opći dojam pripreme (0-30)-na koji je način barmen ukomponirao metode rada i tehničku zahtjevnost, eleganciju pokreta, te koliko je nastup generalno bio zanimljiv.
Kreacija:
Okus (0-80)- pravi se digestivni koktel volumena od 7-20 centilitara.Koktel će biti ocijenjen na temelju toga koliko su dobro sastojci ukomponirani i jesu li pravilno izbalansirani.
Miris (0-30)-koktel može imati direktan ili indirektan miris, ovisno kako je serviran(npr. ako je serviran na pladnju punom cimeta, te se konzumira s pladnja, očito će miris cimeta biti dominantan i oko čaše, te će se smatrati kao dijelom mirisa kreacije.

  • Izgled-Prezentacija (0-50)-u ovoj sekciji ocjenjuje se dekoracija koktela, ili način na koji je on poslužen (npr. u specifičnoj čaši, na posebnom pladnju, i sl.).Što je koktel zanimljivije i orginalnije poslužen, ocjena će biti veća.

2Opći dojam kreacije (0-30)-na koji je način barmen ukomponirao sve stavke ove sekcije i koliko se one dobro slažu.
Negativni bodovi:
Nepravilna receptura (0-25)-ukoliko se barmen ne pridržava zadanih receptura i mjera koje je naveo u svojoj recepturi. 5 bodova za svaku grešku.
Prekoračenje vremena (0-50)-Barmen ima na raspolaganju 7 minuta za svoj nastup. Za prekoračenje biti će sankcioniran slijedeći način:
-0-15 sekundi-5 bodova
-16-30 sekundi-15 bodova
-31-60 sekundi- 35 bodova
-61-120 sekundi- 50 bodova
-121-diskvalifikacija
Prolijevanje (0-25)- za svako prolijevanje dobiva se po 5 negativnih bodova.
Od svih sudaca uzeti će se prosjek bodova, odnosno ako imamo četiri sudaca, i Vaš rezultat je 100, na kraju će te imati 25 bodova.
Akontacija za natjecanje iznosi 170,00 kuna sa smještajem i ručkom uračunatim u cijenu. Ukoliko natjecatelj na treba smještaj akontacija iznosi 100,00 kuna.

Vremenik:
29.siječanj,2015. Četvrtak
9:30 dolazak natjecatelja u Pietas Juliu
10:00 sastanak natjecatelja i sudaca
11:30 početak natjecanja klasičnim stilom
16:00 ručak(organizator će Vas uputiti gdje će biti)
17-18:00 odmor
19:00 dolazak flair barmena u Pietas Julia
19:30 sastanak natjecatelja i sudaca
21:00 početak natjecanja
00:00 Proglašenje pobjednika klasičnim i flair stilom, te podjela nagrada
…after party
Za sve natjecatelje koji ostaju u Puli organiziran je prijevoz od hostela do Pietas Julie, te ponovno do hostela. Napomenuti u prijavnici ako trebate prijevoz.