Destilerija Craft spirits, osnovana prije svega godinu i pol dana, u svibnju prošle godine tržištu se predstavila s London dry Castrum ginom.

Iva i Mihovil, bračni par koji stoji iza ove male destilerije podno Papuka, tijekom izrade London dry gina u veljači 2021. godine, napravili su i Barrel aged gin koji su stavili na sazrijevanje i odležavanje u hrastovu bačvu. Svoju premijeru odigrao je prvog dana ožujka i to u dosta posebnom izdanju. Gin koji je poprimio boju bačve poseban je po punini okusa i neodoljivoj aromi dima, a osim primarnih nota borovice te herbalnih začina, citrusa i blage mente u pozadini, i ovu ediciju krase tri slavonska začina kojima se ova destilerija ponosi, a to su cvijet i plod bazge, list crnog duda i list vinove loze.

Barrel aged gin dolazi u izdanju od pola litre te u ručno rađenoj, brendiranoj kutiji. Kad god mogu, Iva i Mihovil trude se ostvarivati suradnje s lokalnim poduzetnicima pa je to bio slučaj i ovoga puta – bačva, kutije te gravure na kutije i čepove, sve je izrađeno u Kaptolu i bližoj okolici.

Cijeli brending snažno je povezan s mikrolokacijom i bogatom halštatskom kulturom. Oblik etikete predstavlja tlocrtni oblik utvrde starog grada u Kaptolu, a naziv takve srednjovjekovne utvrde je upravo castrum. Logotip, odnosno brončani motivi koji prvi upadaju u oko kada vidite etiketu su faleri, ukrasi s konjskih uzda halštatskih ratnika koji su pronađeni u grobnim humcima na arheološkom lokalitetu Kaptol-Čemernica. Spajanjem kulture i modernog štiha, ova destilerija itekako opravdava svoju krilaticu, koja kaže da štuju tradiciju na moderan način.

Iako su na tržištu tek dva njihova proizvoda, ova destilerija može se pohvaliti zlatnom medaljom za London dry gin s nacionalnog ocjenjivanja, a također su osvojili i nagradu za najboljeg mladog poduzetnika u 2021. godini. Ova titula ni ne čudi ako u obzir uzmemo da je potražnja za njihovim proizvodima već u samim počecima premašila granice Lijepe naše, a činjenicom da planiraju veću destileriju, proizvodnju nekoliko rakija, pelinkovca te viskija, ovaj mladi par itekako dokazuje da se u Slavoniji može uspjeti, samo je bitna jako velika volja.

Proizvode Craft spiritsa, ali i cijelu malu priču o destileriji i zamjeni zagrebačke vreve s pogledom na Papuk možete pronaći na njihovoj web stranici.