Posljednjih godina šrabz su od zaborava otrgnuli miksolozi i upisali ga na karte pića u svojim barovima, a nakon duge pauze ponovno postaje i dio domaće zimnice…


Šrabz je voćni sirup u koji se dodaje kiselina kako bi se stajanjem razvili fini okusi i arome, odnosno tekuća zimnica. Još su su Rimljani i Babilonci miješali ocat s vodom, a čak su ga i mornari nekoć pili kako bi spriječili rizik od skorbuta. Posljednjih godina od zaborava su ga otrgnuli miksolozi i upisali na karte pića u svojim barovima.

Danas šrabz prožimaju svi okusi koje možemo zamisliti, a između svih zdravstvenih blagodati, neki kažu da pomaže i u skidanju pivskog trbuha – ili nekih drugih strateških mjesta na tijelu gdje se spremaju “uspomene” na male noćne zalogaje.

Ljeti se pije ledeno hladan uz dodatak mineralne vode ili u koktelima, a zimi može zamijeniti kuhano vino ili kakav drugi topli napitak. Osim za piće, šrabz se koristi za mariniranje mesa, kao začin za salatu ili dodatak marmeladama.

Šrabz možete pripremiti od jednake količine voća, šećera i octa, ali ako vam je to previše kiseline, udvostručite količinu voća. Šumsko voće je mnogima prvi izbor, ali odlične su i jabuke, ananas, šljive, kruške – koje god voće želite, samo da je zrelo i slatko. Ne mora biti savršeno, ako je prezrelo ili nagnječeno samo odrežite loše dijelove. Prije pripreme voće dobro operite, ogulite te prema potrebi malo zgnječite.

Nešpricana korica limuna ili naranče, zrnca papra, vanilija te štapići cimeta također su odličan dodatak, baš kao i svježe naribani korijen đumbira, metvica ili kurkuma.

Kod odabira octa koristite blagi jabučni ili još delikatniji rižin ocat, a iskušati možete i vinski, dodati koju kap balzamičnog octa ili pak koristiti pjenušavo vino ili jabukovaču. Izbjegavate li bijeli šećer, probajte smeđi ili pak med.


Sastojci za šrabz

2 šalice sjeckanog voća
1 šalice octa
1 šalica šećera

Priprema:

1. Očistite voće i ogulite ga te narežite.

2. Pomiješajte nasjeckano voće i šećer u velikoj posudi koja se može dobro zatvoriti pa smjesu stavite u hladnjak na 4-5 dana kako bi se voće maceriralo, a otpustili sokovi. Promiješajte svakih 12 sati.

3. Procijedite smjesu kroz gazu ili sito tako da izađe što više tekućine.

4. Prebacite tekućinu u čistu posudu i dolijte ocat pa hladite u hladnjaku tjedan dana prije upotrebe. Prema želji poslužite s mineralnom vodom ili kao dodatak koktelima.

izvor: punkufer