gin

Više vrsta gina i whiskeya

Gin (u orginalu genever, od francuske riječi genievre, u prijevodu kleka) jedno je od alkoholnih pića s najuzbudljivijom povijesti. Još od davnina, vjerovalo se da bobice kleke posjeduju ljekovita svojstva. Tako je u XI. stoljeću nastao medicinski napitak aromatiziran bobicama kleke, koji su pripremali kaluđeri iz Salerna u Italiji. Kasnije se bobice kleke smatraju gotovo magičnim lijekom, pa se vjerovalo da štite od kuge, koja je harala Europom u srednjem vijeku.

Gin dolazi iz Nizozemske, i prvi put se pojavljuje u XVI. stoljeću. Svoju popularnost ovo alkoholno piće, napravljeno od žitarica i aromatizirano bobicama kleke, duguje niskoj poreznoj stopi, za razliku od destilata vina. Englezi se po prvi put susreću s ginom 1585. godine, u oslobodilačkom ratu Ujedinjenih provincija Nizozemske od španjolske vlasti, u obliku “pića hrabrosti” koje su nizozemski vojnici pili neposredno prije borbe. Vraćajući se kući u Englesku sa sobom su ponijeli i ovo piće. Ipak, u to vrijeme, gin je bio tabu u Engleskoj u kojoj nije postojala kultura konzumiranja ovog pića.

Sve se promijenilo 1689. godine dolaskom William-a III. na britanski tron koji je pokrenuo lanac promjena koje su transformirale većinu aspekata engleske kulture. London je postao centar velike destilerijske industrije, koja je proizvodila englesko nacionalno piće – gin. Među prvim potezima bilo je uvođenje poreza na uvozna pića i ohrabrivanje domaće proizvodnje, što je dovelo do toga da je gin bio jeftiniji čak i od piva. Cjelokupna situacija uvjetovala je nagli porast konzumiranja gina, ali ne samo kao novog trenda, već i kao znak patriotizma i želje za otkrivanjem nečeg novog. Gotovo preko noći gin je postao najomiljeniji proizvod u Engleskoj.

gordons-gin-history_bg

Gordon’s gin

U razvoju gina, od različitih vrsta izdvojio se London Dry Gin kao najpopularniji. Kao dodatak kleka, London Dry Gin destilira se uz korištenje citrusnog voća, kao što je limun i narančina kora, kao i uz delikatnu kombinaciju drugih biljaka, kao sto su anis, sjeme i korijen Angelico, korijen perunike, sladić, cimet, kora limeta i grejpa, šafran, tamjan, korijander, oraščić itd..

Za mnoge barmene gin je bio i ostao alkoholno piće br.1. Najčuvenije dugo piće, gin i tonik, nastalo je u Indiji. Osim sjajnog okusa, ovo piće imalo je i praktičnu primjenu. Naime, malo kinina otopljenog u vodi i pomiješanog sa ginom pomagalo je u borbi s malarijom.