Eggnog – recept za popularni božićni liker od jaja
Priprema ovog likera nije teška, ali važno je da se dobro ohladi pa ga radije napravite dan ranije…
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 5 cijelih klinčića
- 3.5 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 12 manjih žumanjaka
- 300g šećera
- 30 cl Botran ruma
- 1 l slatkog vrhnja s min. 18% mm
- pola žličice muškatnog oraščića
Upute za pripremu:
- pomiješaj mlijeko, klinčiće, pola čajne žličice ekstrakta vanilije i cimet u loncu i zagrijavaj na najnižoj temperaturi 5 minuta. Polagano zakuhaj mliječnu smjesu
- u velikoj posudi pomiješaj žumanjke i šećer i umuti. Vruću mliječnu smjesu polako umuti u jaja, a zatim smjesu ulij u lonac.
- kuhaj na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje 3 minute ili dok ne postane gusto. Nemoj dopustiti da smjesa proključa. Procijedi da ukloniš klinčiće i ostavi da se hladi oko sat vremena.
- umiješaj rum, vrhnje, 2 žličice ekstrakta vanilije i muškatni oraščić. Ostavi u hladnjaku preko noći, a zatim posluži.
Živjeli