Vermut je aromatizirano vino, to jest, vino u koje je dodat brendi i koje je aromatizirano biljkama i začinima. Za aromu se koriste sjemenke, korenje i cvjetovi raznih biljaka, a također se koriste i razne vrste voća. Od vrste vina, sastava trava i količine dodanog šećera ovisi hoće li će se proizvesti bijeli, rozi/crveni ili suhi vermut.

Osnovana u Chambéryju u Savoie 1821. godine, Dolin destilerija uvijek je crpila inspiraciju iz okolnih planina i bogatstva prirode, pokušavajući stvoriti originalne i jedinstvene recepte koji su još uvijek danas u tajnosti. Usidrena u savojskom terroiru, destilerija Dolin je uvijek je držala autentičan obiteljski karakter, kako veličinom radionice, tako i kvalitetom svog tima. Dolin destilerija njeguje diskreciju, ali njihovi proizvodi se koriste širom svijeta, a osobito ih koriste potrošači koji traže autentičnost i kvalitetu na jednom mjestu. Od Josepha Chavassea, pionira, do poznate Marie Dolin koja je sama putovala na svjetski sajam u Philadelphiji kako bi predstavila ovaj slavni obiteljski vermut, pa sve do pete generacije obitelji Sevez, povijest Dolina čita se poput romana.

1821. godine Joseph Chavasse stvorio je izvorni recept za vermut u Chambéryu, alpskom uporištu vojvodstva Savoje Pijemont. 1840. godine Louis-Ferdinand Dolin oženio je kći Josepha Chavassea – Dolin vermouth je postao pravi uspjeh. 1876. godine slijedeći suprugove korake, Marie Dolin krenula je na vlastitu prezentaciju njihovog obiteljskog vermoutha na svjetskom sajmu u Philadelphiji, gdje je osvojila zlatnu medalju. 1900. godine Vermouth je bio prisutan na terasama kafića, a osobito je postao popularan u Parizu. 1910.-ih godina Dolin Vermouth izvozi za SAD i ostale zemlje su nastavile rasti.

Destilerija je teško pogođena tijekom 1. Svjetskog rata i prodana braći Savez, koji su bili bliski prijatelji obitelji. 1950. godine Vremena i ukusi promijenili su se nakon svjetskih ratova. S obzirom na povećanu popularnost viskija, Dolin je počeo inovirati uz očuvanje svojih originalnih proizvoda. 2020. godine Dolin vermuti se izvoze diljem svijeta – cijenjeni su od strane barmena zbog svog originalnog i autentičnog okusa.Ovaj kultni vermut imao je fenomenalan uspjeh od samog početka preko Atlantika, a kasnije su ga ovjekovječili James Bond i njegovi Dry Martini, vrlo jednostavan i apsolutno elegantan koktel. Suhi vermut još uvijek prihvaćaju barmeni i mixolozi iz cijelog svijeta. Pomalo sladak, suptilne zlatne nijanse, Dolin suhi vermut ima izdašan i bogat miris s primjesama kore citrusa podcrtan svježinom mentolnih i balzamičnih nota. Mirisi badema i kamena dominiraju blago gorkom bazom citrusa i unose ravnotežu u naš živahni i fini suhi Vermouth de Chambéry.

Dolin Dry Vermouth napravljen je od jedinstvene mješavine 15 biljnih vrsta i začina koji se maceriraju u određenom bijelom vinu Ugni Blanc, poput ostalih Dolin vermuta. Absint, brooklime, ruža i kora naranče su najpoznatiji, ali možete kušati i verbenu ili žute genepe. Pomalo sladak, ovaj suhi vermut barmeni posebno cijene zbog suptilnosti i elegancije.

Priprema proizvoda

Vermut se dobiva od bijele, crne i roze sorte grožđa. Za njegovu proizvodnju je potrebna vinska osnova koja je 80% ovog pića. Zatim se koristi biljni ekstrakt, čist alkohol i šećerni sirup. Može se dodati i karamel, ako je u pitanju proizvodnja crvenog vermuta. Nakon toga se specijalno odabrane biljke suše i pretvaraju u prah. Zatim se zajedno sa drugim komponentama stavljaju u drvene kace.

Cijela smjesa treba odstajati tri tjedna. Zatim slijedi proces hlađenja i filtriranja, pa smjesa ponovno stoji i to traje obično od 2 mjeseca pa do godinu dana (ovisi o vrsti vermuta). Kada prođe taj određeni period, slijedi pasterizacija. Ovaj proces utječe na miris vina, ali mu ipak pojačava okus i daje mu onu posebnu egzotičnost. Nakon toga se flašira i stavlja u prodaju.

Priprema Dolin vermouth-a

 • Prvo se kombiniraju sva bilja i začini te bijelo vino. Zatim se ta smjesa miješa svaki dan za vrijeme maceracije, a nakon toga se filtrira da bi se dobila aromatična maceracija.
 • Nakon ove aromatične maceracije, dodaje se mali postotak šećera u određenu količinu vode, a tada se pridodaje smjesi i vinu.
 • Slijedi promjena boje, zatim hlađenje kako bi se omogućilo taloženje kristala kalijevog bitartrata.
 • Zatim se Vermouth hladi i filtrira kako bi se uklonile preostale čestice.
 • Napokon se doda malo sumpor-dioksida kako bi se sačuvala svježina našeg vermuta.
 • Vermouth se ispituje u Dolin laboratoriju kako bi se osigurao i točan sastav i udio alkohola od 17,5 vol.%.
 • Neposredno prije punjenja u boce dodaje se mala doza metavinske kiseline kako bi se izbjeglo taloženje kristala kalcijevog bitartrata.
 • Vermut se puni u boce koje se zatim zatvore i etiketiraju.

Plasiranje na tržište

U Hrvatsku je došao 2017. godine, kada je pokazao odlične rezultate zbog svoje jedinstvenosti i posebnosti. Razni restorani i barovi uživaju u pripravljanju koktela ovog vermuta, te je dobio i razne pohvale, kako na domaćoj barskoj sceni, tako i na svjetskoj.

Opis

Čiste zlatno-svijetlo zelene boje, mirisa svježeg lychee-a i grožđa s aromama kore drveta, badema i citrusnog voća, okus bijelog vina s laganim naznakama octa, alpskih bilja i laganog okusa slane morske trave.

Kako se koristi?

Dolin Vermouth Dry se može piti samostalno ili u kombinaciji s drugim alkoholnim pićima. Obično se zna piti kao aperitiv. Koristi se i kao sastojak u raznim koktelima, najčešće Martinija, koji je idealan za smanjenje sadržaja alkohola u koktelima, za pružanje ugodnog biljnog ukusa i arome.

Ima nebrojeno mnogo kombinacija, a neki miješani kokteli postali su klasici za sebe. Iako je Martini najpoznatiji, odlično se kombinira i uz sljedeće koktele:

 • Dry Manhattan
 • Old Pal Cocktail
 • Vermouth Soda
 • Arinato
 • Nurse
 • Rosita
 • Tuxedo No.2

Gastro preporuka za Dolin Vermouth Dry

Ovaj Vermouth odlično se kombinira uz:

 • Rižoto s gljivama
 • Jela od celera
 • Punjenu školjka tjesteninu s povrćem
 • Tjestenina sa škampima u umaku od rajčice
 • Losos s povrćem
 • Masline
 • Inćuni
 • Artičoke
 • Morski plodovi – školjke, kamenice, rakovi, kozice

Nagrade

GodinaProizvodNatjecanjeNagrada
2020Dolin rangeIWSRTop 10 Trending Brand Vermouth 2020
2020Dolin rangeIWSR10 Bestselling Brand Vermouth 2020
2019Dolin rangeIWSRTop 10 Trending Brand Vermouth 2019
2019Dolin rangeIWSR10 Bestselling Brand Vermouth 2019
2018Dolin rangeIWSRTop 10 Trending Brand Vermouth 2018
2018Dolin rangeIWSR10 Bestselling Brand Vermouth 2018
2017Dolin rangeIWSRTop 10 Trending Brand Vermouth 2017
2017Dolin rangeIWSR10 Bestselling Brand Vermouth 2017
2016Dolin rangeIWSRTop 10 Trending Brand Vermouth 2016
2016Dolin rangeIWSR10 Bestselling Brand Vermouth 2016

Živjeli!