Vermut je aromatizirano vino, to jest, vino u koje je dodat brendi i koje je aromatizirano biljkama i začinima. Za aromu se koriste sjemenke, korenje i cvjetovi raznih biljaka, a također se koriste i razne vrste voća. Od vrste vina, sastava trava i količine dodanog šećera ovisi hoće li će se proizvesti bijeli, rozi/crveni ili suhi vermut.

Osnovana u Chambéryju u Savoie 1821. godine, Dolin destilerija uvijek je crpila inspiraciju iz okolnih planina i bogatstva prirode, pokušavajući stvoriti originalne i jedinstvene recepte koji su još uvijek danas u tajnosti. Usidrena u savojskom terroiru, destilerija Dolin je uvijek je držala autentičan obiteljski karakter, kako veličinom radionice, tako i kvalitetom svog tima. Dolin destilerija njeguje diskreciju, ali njihovi proizvodi se koriste širom svijeta, a osobito ih koriste potrošači koji traže autentičnost i kvalitetu na jednom mjestu. Od Josepha Chavassea, pionira, do poznate Marie Dolin koja je sama putovala na svjetski sajam u Philadelphiji kako bi predstavila ovaj slavni obiteljski vermut, pa sve do pete generacije obitelji Sevez, povijest Dolina čita se poput romana.

1821. godine Joseph Chavasse stvorio je izvorni recept za vermut u Chambéryu, alpskom uporištu vojvodstva Savoje Pijemont. 1840. godine Louis-Ferdinand Dolin oženio je kći Josepha Chavassea – Dolin vermouth je postao pravi uspjeh. 1876. godine slijedeći suprugove korake, Marie Dolin krenula je na vlastitu prezentaciju njihovog obiteljskog vermoutha na svjetskom sajmu u Philadelphiji, gdje je osvojila zlatnu medalju. 1900. godine Vermouth je bio prisutan na terasama kafića, a osobito je postao popularan u Parizu. 1910.-ih godina Dolin Vermouth izvozi za SAD i ostale zemlje su nastavile rasti.

Destilerija je teško pogođena tijekom 1. Svjetskog rata i prodana braći Savez, koji su bili bliski prijatelji obitelji. 1950. godine Vremena i ukusi promijenili su se nakon svjetskih ratova. S obzirom na povećanu popularnost viskija, Dolin je počeo inovirati uz očuvanje svojih originalnih proizvoda. 2020. godine Dolin vermuti se izvoze diljem svijeta – cijenjeni su od strane barmena zbog svog originalnog i autentičnog okusa.Slatki i aromatični, Dolin Vermouth Blanc de Chambéry omiljen je za sve gurmane i ostaje bezvremenski simbol elegancije. Jasne je briljantne boje i složenog mirisa s aromama svježe ubranih alpskih biljaka, praćenih kamforom, a zatim citrusnim notama. Na nepcu se u svilenoj teksturi razvija ugodan sklad botaničkih nota. Da bi upotpunili dojam, mirisi mente i cvijeta bazge u ovom bijelom vermutu ustupaju mjesto svježim bademima i breskvama.

Priprema proizvoda

Vermut se dobiva od bijele, crne i roze sorte grožđa. Za njegovu proizvodnju je potrebna vinska osnova koja je 80% ovog pića. Zatim se koristi biljni ekstrakt, čist alkohol i šećerni sirup. Može se dodati i karamel, ako je u pitanju proizvodnja crvenog vermuta. Nakon toga se specijalno odabrane biljke suše i pretvaraju u prah. Zatim se zajedno sa drugim komponentama stavljaju u drvene kace.

Cijela smjesa treba odstajati tri tjedna. Zatim slijedi proces hlađenja i filtriranja, pa smjesa ponovno stoji i to traje obično od 2 mjeseca pa do godinu dana (ovisi o vrsti vermuta). Kada prođe taj određeni period, slijedi pasterizacija. Ovaj proces utječe na miris vina, ali mu ipak pojačava okus i daje mu onu posebnu egzotičnost. Nakon toga se flašira i stavlja u prodaju.

Priprema Dolin vermouth-a

 • Prvo se kombiniraju sva bilja i začini te alkohol. Zatim se ta smjesa miješa svaki dan za vrijeme maceracije, a nakon toga se filtrira da bi se dobila aromatična maceracija.
 • Nakon ove aromatične maceracije, alkoholnoj maceraciji dodaju se vino, ostatak alkohola, šećer i voda. Smjesa je tada gotova.
 • Vermouth se filtrira kako bi se uklonile sve preostale čestice.
 • Nakon toga se doda malo sumpor-dioksida kako bi se sačuvala svježina vermoutha.
 • Nermouth se ispituje u Dolin laboratoriju kako bi se osigurao i točan sastav i udio alkohola od 16 vol.% alkohola.
 • Vermouth se puni u boce koje se zatim zatvore i etiketiraju.
 • Vlastiti laboratorijski testovi Dolina potvrđuju da je količina komponente „THUYONE“ u boci od 750 ml „VERMOUTH BLANC DOLIN“ manja od 1 mg (4,6 ppm).

Plasiranje na tržište

U Hrvatsku je došao 2017 godine, kada je pokazao odlične rezultate zbog svoje jedinstvenosti i posebnosti. Razni restorani i barovi uživaju u pripravljanju koktela ovog vermuta, te je dobio i razne pohvale, kako na domaćoj barskoj sceni, tako i na svjetskoj.

Opis

Čiste bijele boje s odsjajem, mirisa svježe kore u kombinaciji s mentolom i morskom soli, delikatna, lagano slatka paleta balansirana od strane bijelog vina s voćem (grožđe, kruška, ananas, citrusno voće) i cvjetnih okusa.

Kako se koristi?

Dolin Vermouth Blanc se može piti samostalno ili u kombinaciji s drugim alkoholnim pićima. Obično se zna piti kao aperitiv. Koristi se i kao sastojak u raznim koktelima, najčešće Martinija, koji je idealan za smanjenje sadržaja alkohola u koktelima, za pružanje prijatnog biljnog ukusa i arome. Također se preporučuje sok od limuna ili sok od naranče, kao odličan dodatak.

Ima nebrojeno mnogo kombinacija, a neki miješani kokteli postali su klasici za sebe. Iako je Martini najpoznatiji, odlično se kombinira i uz sljedeće koktele:

 • Negroni
 • Boulevardier
 • Americano
 • Rum Vermouth
 • Vermouth Tonic
 • Vermouth & Soda
 • Vermouth Spritz

Gastro preporuka za Dolin Vermouth Blanc

Budući da se vermut kao piće odlično slaže sa voćem, on je također i dio kulinarstva. Ukoliko vam preostane vermut koji nećete iskoristiti za piće, možete ga koristiti i kao zamjenu za bijelo vino u različitim receptima za pripremu hrane. Biljke koje se nalaze u vermutu su sastojci u sosovima za ribe ili marinade za svinjsko i pileće meso. Aromatizirano vino se pokazalo kao odličan dodatak voćnim salatama, kako sa citrusnim voćem, tako i sa drugim vrstama koje su karakteristične za naše podneblje.

Pojedini kuhari koriste vermut u malim količinama za davanje arome pecivima, kolačima, keksima i tortama. Drugi vermut koriste da začine šnicle od telećeg ili svinjskog mesa. 50 gr. vermuta daje jelu egzotičnu notu.

Voćne i slatke vermute smatrajte bogatijim vinom poput Chardonnaya. Imaju privlačan dašak slatkoće, premda okus suši nakon što dodate led i sodu. Izvrsno se podudaraju s pilećim salatama, posebno s primjesom voća, a izvrsne su sa salatom od burrate i breskve. Isprobajte ih i s blažim kineskim jelima poput plodova mora ili piletine, gdje trebate dašak slatkoće.

Nagrade

GodinaProizvodNatjecanjeNagrada
2020Dolin rangeIWSRTop 10 Trending Brand Vermouth 2020
2020Dolin rangeIWSR10 Bestselling Brand Vermouth 2020
2019Dolin rangeIWSRTop 10 Trending Brand Vermouth 2019
2019Dolin rangeIWSR10 Bestselling Brand Vermouth 2019
2018Dolin rangeIWSRTop 10 Trending Brand Vermouth 2018
2018Dolin rangeIWSR10 Bestselling Brand Vermouth 2018
2017Dolin rangeIWSRTop 10 Trending Brand Vermouth 2017
2017Dolin rangeIWSR10 Bestselling Brand Vermouth 2017
2016Dolin rangeIWSRTop 10 Trending Brand Vermouth 2016
2016Dolin rangeIWSR10 Bestselling Brand Vermouth 2016

Živjeli!