Sjećate se mape okusa koju smo svi učili u osnovnoj školi? Ono di su bila označena razna područja jezika i okusi slatko, slano, gorko i kiselo, i na kojem djelu jezika se osjeti koji okus?

Ispada da je cijela priča kriva jer je u principu mozak taj koji definira okuse. Iako jezik dobiva podražaj o tome što pijete ili jedete (važna napomena – svaki okusni pupoljak “očitava” sve okuse), mozak je taj koji procesuira informaciju, odlučuje o spektru okusa u vašim ustima.

Ta mapa o kojoj su nam govorili, ne smo da je netočna, već je i nekompletirana. Znanstvenici su slatkom, slanom, gorkom i kiselom dodali – umami, bolje poznat kao pikantan okus. Iako je sada malo kompletnija mapa okusa, u zadnje vrijeme se priča o njezinom nadopunjavnju sa “masnim” okusom.

Bilo tko tko je probao koktel ili neko drugo fino piće zna da to nikad nije samo jedan okus već čitava paleta i razne nijanse. Naravno, sol na rubu čaše za margaritu prva zaokupi jezik i to na samom vrhu gdje se nalazi najveći broj okusnih pupoljaka, ali popraćena je slatko kiselim notama tekućine koje čine evoluciju okusa u vašim ustima. Ovaj proces i napredak okusa je jedna od najvećih ljepota stvaranja koktela.

Želite isprobati? Budite dio alkoholnog eksperimenta, isprobajte po jedan koktel za svaki okus. (Znam da ovo zvuči kao loš pokus koji će završiti mamurlukom…ali stvarno nije). Primjetite kako se okus preljeva po vašim ustima i jeziku. Onda probajte drugi koktel,  pa ponovite. Vidjeti ćete da je zapravo zabavno.

SLATKO: Mai Tai

Mai-Tai

Sjećate se 80ih? Jastučići za ramena i slatki kokteli. A nije teško zaključiti čemu mogu zahvaliti z svoju popularnost – govorimo o koktelima, za jastučiće nam još uvijek nije jasno. Čak i mala djeca znaju da kad je nešto slatko, želimo to popiti/pojesti. Želja za slatkim je neutaživa. Postepeno su Alabama Slamer i ostala unaprijed smućkana “gorka” pića povukla, a svijet se okrenuo izbalanskiranim koktelima oput Mai Taia i profinjenim sastojcima poput jednostavnog šećernog sirupa i badema. Preslatki kokteli i dalje postoje, ali puno je lakše naći one koji se nalaze na zlatnoj sredini.

 

SLANO: Margarita

classicmargarita_0

Sol je briljantan alat kada se nađe u pravim rukama. Doduše, prevelika količina soli napraviti će kaos za vaše okusne pupoljke. Genijalac koji se sjetio dodati rub od soli na margaritu možda je odavno zaboravljen, ali praksa izrade ovog koktela na taj način živi vječno. Oku soli na samom početku ispijanja ovog blaženstva od koktela, prvo mali slani šok a onda slijedi savršena kombinacija okusa. Iako se margarita izvorno u kiselu skupinu koktela, rub od soli daje joj ono nešto što šokira na najbolji mogući način.

 

GORKI: Negroni

negroni

Takijanski gorki likeri su osigurali svoje mjesto u svijetu koktela. Sa posebnim okusom poput artičoke ili korijenom gorčice, nisu baš izbor nekog neiskusnog konzumenta. Kokteli poput Negronia su namijenjeni da približe gorkaste okuse široj javnosti. Sa jednakom količinom gina, slatkog vermoutha i Camparija koji daje tu gorku notu, Negroni se poslužuje kao aperitiv, ilitiga nešto prije velikog obroka. Mnogi alkoholi poput konjaka ili scotcha, i gorki likeri spadaju u kategoriju digestiva, poput lijeka, pomažu u problemima sa stomakom.

 

KISELO: Gimlet

gimlet

Ne postoji praktičniji koktel od skromnog Gimleta. Osmišljen kako bi pomogao pomorcima oboljelima od skorbuta (bolest uzrokovana nedosttkom C vitamina) za vrijeme 1800ih, ovaj kiseli koktel započeo je svoje putovanje kao kombinacija Lime Juicea i Gin. Iako više ne služi u medicinske svrhe, piće i dalje živi. Neki ljudi jednostavno uživaju u Gimletu sa dodatkom limete za još veću kiselost. Ne postoji ništa što će šokirati vaš jezik poput ultrakiselog koktela.

UMAMI: Mediterranean Mary

meditarian_mary

Ako ste ikada probali tapenadu od maslin ili piće sa gljivama unutra, pa, čestitamo. Znate kako uživati u Umami kotelu. Ako nistem trebali bi. Bloody Mary je savršen početak ove umami avanture. Već ima u sebi rajčice, sol, papar, ostale začine. U ovu verziju dodajte tapenadu maslina, tabasco i dry sherry da bi dobili Mediteransku inačicu Bloody Mary.
– izvor: barmen.hr