S prvim zrakama sunca, zasjalo je i ljubiteljima novih pivskih brendova, jer je naše trgovine popunilo gotovo deset novih i unaprijeđenih piva, radlera i cidera. Savjetujemo vam obilazak većih shopping centara i jedan dulji vikend koji ćete posvetiti samo testiranju, pažljivo, naravno…

Dan uoči prvog dana proljeća svijet je ugledala Karlovačko Primavera, nefiltrirano pšenično pivo obogaćeno mirisom korijandera, osvježavajućeg okusa i blage gorčine. Priprema se od pažljivo odabranog pšeničnog i ječmenog slada te sadrži 4,9% alkohola.

Kako u Hrvatskoj postoji samo jedno domaće pšenično pivo, Dva klasa od Medvedgrada – jedva čekamo što će reći konzumenti.
Kad smo već kod najjače zagrebačke mini pivovare, treba svakako spomenuti njihovo sezonsko pivo Agram Stout. Sezonsko znači da je napravljeno u ograničenoj količini, i da treba požuriti u jednu od njihove četiri franšize. Sama činjenica da je to prvi i jedini domaći stout (naravno, ako izuzmemo nedovoljno rašireno i dostupno pivo Vunetovo s otoka Hvara, ali o tome drugom zgodom) – zove na što skoriju posjetu ovim renomiranim pivnicama.

2

Pivsko proljeće (Foto: Thinkstock)

Što se tiče pivnica, zagrebačka Pivana uz istoimeni nefiltrirano pivo odnedavno nudi i Hoegaarden, belgijski pšenični biser, odnosno witbier, koji je po stilu drugačiji od weissbiera karakterističnog za Njemačku. Druga novost iz Zagrebačke pivovare je Ožujsko rezano pivo, mješavina 60% Ožujskog i 40% Tomislava. Prvo rezano pivo u Hrvata, a i novost u svijetu ima miris Tomislava, a okus jake Žuje, tako da će obožavatelji ovih brendova doći na svoje.

No, tu je i svijet cidera – do sada je Carlsbergov Somersby na hrvatskom tržištu bio dostupan u okusima Somersby Jabuka i Somersby Kruška, a sada u Hrvatskoj ima novog člana obitelji – Somersby Kupinu. Poželjan u kombinaciji s puno leda, ali i kao sastavni dio brojnih koktela, Somersby kupina je namijenjen mladim urbanim ljudima koji su uvijek otvoreni za nove trendove, izazove i promjene.

Ako ste zaljubljenik u cider arome, onda je tu i Strongbow. Ovo osvježavajuće gazirano alkoholno piće napravljeno od jabuke u Hrvatskoj se posredstvom Heinekena sada može nabaviti u tri okusa: jabuka, bazga i crveno bobičasto voće. Zanimljiv je podatak da se za proizvodnju Strongbowa koristi se čak 12 sorti jabuka koje prirodno dozrijevaju na suncu.

3

Pivsko proljeće (Foto: Thinkstock)

Nije na odmet niti zanimljivost da je Heineken Hrvatska predstavio dugoročan projekt proizvodnje, nabave i otkupa hrvatskog limuna za proizvodnju Karlovačko Limun Natur Radlera. Kompanija bi tako limun otkupljivala od lokalnih proizvođača s Visa, Brača, Hvara te iz Splita, Šibenika, Metkovića, Konavala, Opuzena i Blata, a za početak su simbolično posadili sadnice tog divnog agruma!

Zmajsko pivo se probilo na police Interspara, Varionica zaposjela Rougemarin i Karijolu, Nova Runda dovršava sasvim novu rundu u vrhunskom pogonu u Jastrebarskom, a uskoro ćete moći probati i novog Šibenskog učenjaka u Klubu Šibenčana. Na samom kraju, uz nedavno otvoren dućan s dvije stotine vrsta – Svijet piva u blizini Kvaternikova trga u Zagrebu, danas je svijet ugledao i Beer Geek Shop u Zadru! Dakle, nema zime za pivopije!

 

– izvor: punkufer.hr