U jedinstvenom i mističnom ambijentu Kule Lotrščak u Zagrebu, održano je ekskluzivno predstavljanje Grimbergena, legendarnog belgijskog samostanskog piva koje je od sada dostupno i na hrvatskom tržištu. Probavši tri nova okusa – Blanche, Blonde i Double Ambree, okupljeni su poslušali i zanimljiva predavanja prvog hrvatskoga gastro-nomada Renea Bakalovića, te ponešto ćalabrcnuli…


Brojne se pivovare diče dugom poviješću, ali rijetko koja ima proizvodnju koja traje više od 900 godina! U drevnoj belgijskoj opatiji u Grimbergenu, gdje se tajni recept čuvao stoljećima, priliku da kušaju ovo autentično pivo imali su samo hodočasnici i posjetitelji samostana.

 LHrvatska uvrštena na Grimbergenovu kartu svijeta - 8 (Foto: Sara Dombre i Sanjin Kaštelan)

Samostan je osnovan 1128. godine i od tada je uništen triput u velikim požarima – najprije 1142., zatim 1566. i 1798. godine. Nakon svakog požara, samostan je ponovo izgrađen, a redovnici iz Grimberga odabrali su simbol feniksa kao znak trajnog preporoda i ponovnog stvaranja. Grimbergen je zato i danas autentično i jedinstveno pivo prepuno neočekivanih okusa spravljenih po stoljetnoj recepturi. Od danas, nakon mnogih zemalja svijeta, ono je dostupno konačno i u Hrvatskoj.

10

Povijest belgijskih samostanskih piva seže do Srednjeg Vijeka, kada su samostani većinom bili samostalna gospodarstva gdje su se uglavnom proizvodila ale piva. Grimbergen se dodatno ističe svojom izvanrednom aromom i legendarnim okusom, koji nastaju korištenjem posebnog i jedinstvenog Grimbergen kvasca. Svako Grimbergen pivo ima vlastiti jedinstveni okus i karakter po kojima se ističe među ostalim samostanskim pivima. U trgovinama i kvalitetnijim kafićima od sada možete naručiti tri bisera iz kolekcije:

GRIMBERGEN BLONDE – Pitko svijetlo ale pivo, s udjelom alkohola 6,7% te okusima zrelog žutog voća i pikantnim notama klinčića, koje se odlikuje gustom pjenom kremaste boje. Za čisto muško uživanje, nikako i pretjerivanje. Jedna po poluvremenu!

GRIMBERGEN BLANCHE – Weiss pivo belgijskog stila i tradicije, s udjelom alkohola 6%, svijetložutih tonova, glatke kremaste pjene i osvježavajućeg okusa žutog voća, limuna, klinčića. Idila za dame, nježan slatkiš koji može i zavarati… Pažljivo!

GRIMBERGEN DOUBLE – AMBREE – Ale pivo s udjelom alkohola 6,5%, tamnije boje i slatko-kiselog okusa karamele i sušenih šljiva, nastalo dvostrukom fermentacijom hmelja i slada. Poput kolača, izvrsna za zadnje pivo dana, smirujuća i opuštajuća…

 LHrvatska uvrštena na Grimbergenovu kartu svijeta - 5 (Foto: Sara Dombre i Sanjin Kaštelan)

Okupljeno odabrano društvo uživalo je u nadahnutim receptima iz samostanskih kuharica koje potpisuje chef Marin Medak te u izvrsnoj glazbi dj-a Eddyja Ramicha. Doživljaj su upotpunili gutači vatre koji su svojim nastupom dodatno ugrijali sjajnu atmosferu ove ranojesenske zagrebačke večeri.

Ukratko, divno je imati tercet ovako finih i kvalitetnih piva za svaki dan na dohvat ruke. Ako još niste prešli s lagera na ale, možda je ovo prava prilika za tranziciju? U svakom slučaju, mi smo uživali, i uživat ćemo i dalje, piviliiii!

– izvor: punkufer.hr