Ante Sladić Vino je boutique vinarija s dugom poviješću uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Vođeni vizijom  agronoma i enologa Ante Sladića, nastavljača obiteljske tradicije i sina osnivača vinarije Marinka Sladića, usmjereni su postizanju vrhunske kakvoće vina isključivo autohtonih sorti u koje beskompromisno vjeruju. Razjašnjavaju njihov karakter kroz monosortna vina njegujući tradiciju, ali na način da uzimaju samo ono najbolje od nje. Debit, Maraština, Plavina, Lasina, Tribidrag i Babić, kao i masline Oblica i Krvavica, imaju velik potencijal za afirmaciju na domaćem i svjetskom tržištu, a njihova misija je stajati na fronti njihove emancipacije.


Nalaze se u selu Plastovu s vinogradima u selu I okolici, na brdima iznad Skradina tik do Nacionalnog parka Krka. To je prostor jedinstvene mikroklime, na koju utječu rijeka Krka i Jadransko more na nadmorskoj visini od 250 m, svježih noći i osunčanih dana. More je tu u prošlosti kreiralo puno vapnenca koji daje mineralnost svim vinima. Utjecajem rijeke nastala su raznolika tla, od bogatih do škrtih što omogućuje kreaciju vina svih stilistika visoke kvalitete.


U svim segmentima svoga djelovanja teže najboljemu, u vinogradu, podrumu, masliniku, kušaonici i dizajnu. Potvrda toga su nagrade koje stižu iz Londona, New Yorka i od domaćih stručnjaka. Zlato za ulje od NYIOOC, srebro za vino od Decantera, 1. nagrada za dizajn od HDD, srebrna povelja za turizam samo su neke od nagrada.

Uz proizodnju vina u cilju afirmacije lokalnih sorti proizvode i likere Crna ruža i Likarija. Likeri oplemenjeni njihovim vinima prezentiraju bioraznolikost kraja, u biranom skupu divljih trava, cvjetova i plodova.

Da eno-gastronomski doživljaj bude potpun tu su i maslinova ulja Oblica i Krvavica. Ovdje maslina raste u posebnim uvijetima. Maslinici se nalaze na samom rubu mediterana, na najsjevernijem području na kojem je uopće moguć uzgoj masline.

Baza likera je vinovica koja se radi od njihovih vina. Oplemenjeni su plodovima biljaka koje rastu slobodno u prirodi, travama koje su  autohtone i samonikle, najčešće na škrtim tlima.

Crna ruža

Liker od vinovice, oplemenjen crnim vinom Lasinom i plodovima skradinskog kraja: višnjom Maraska, te divljim plodovima drenjine, šepurka, trnine, gloga i kupine. Naziv je inspiriran karakterom likera, ali prije svega sortom Lasinom kojoj je sinonim Crna ruža. Ovaj lagani i slatki liker ima veliku gustoću i bogat okus.


Likarija

Liker od vinovice, oplemenjen vinom Maraštinom, plodovima: koštela, oskoruša, smokva, badema, žižula, smričkae, rogača; te travama: ružmarin, kadulja, pelin, koromač, smilje, lavanda, menta  i medom našeg kraja. Naziv je inspiriran sastojcima likera, ali prije svega sortom Maraštinom koja je smatrana i priznata kao lijek.


Nema boljeg načina da iskusite sva blaga vinarije Ante Sladić od toga da s njima provedete par sati i uživate u degustacijama u autohtonom ambijentu.

Kušat ćete likere i vina proizvedena isključivo od autohtonih sorti skradinskog područja kao i ekstra djevičansko maslinovo ulje napravljeno od autohtonih sorti. Uz malo domaće spize i dobru čašicu iz prve ruke saznate ćete sve o filozofiji proizvodnje.


Pogledajte njihovu novu web stranicu Ante Sladić Vino i IG profil

Živjeli!