Iako se to može činiti prikladno, vaša perilica posuđa nije odgovarajuća posuda za čišćenje vašeg dekantera.


Obično izrađen od stakla ili kristala, s dekanterom se mora postupati pažljivo. U najboljem slučaju, dekanter bi trebalo isprati toplom vodom čim završite sa korištenjem. No, poput svih drugih posuda koje ostanu neoprane poslije partyja a koje su nagomilane u vašem sudoperu, sasvim sigurno ih nećete ići odmah prati. Donosimo tri najbolja načina čišćenja vašeg dekantera drugo jutro.

1. pranje octom – ocat je nešto što vjerojatno svi imaju u svom domu, a osvaja zbog praktičnosti. Ali neke vrste octa su svakako bolje od drugih za ovaj zadatak. Bijeli destilirani ocat ili bijeli vinski ocat najbolje djeluju jer su prozirni i ne dodaju arome ili sastojke koji mogu ostaviti trajne mirise. Prvo isperite dekanter toplom vodom i ostavite da se natapa nekoliko minuta ukoliko imate puno mrlja. Zatim ulijte ocat i razrijedite s malo vode. Protresite dekanter ili stavite ruku na vrh i dobro protresite (ali pažljivo!). Ispraznite i ponovo temeljito isperite toplom vodom da biste otklonili miris octa

2. pranje krupnom soli i ledom – ovo je još jedna pametna upotreba stvari iz ostave. Samo pazite da upotrebljavate krupnu sol za maksimalan učinak. Na dno dekantera stavite sol i na njega šaku drobljenog leda. Snažno zavrtite dekanter jer će kombinacija soli i leda imat piling učinak. Možete pustiti da se led rastopi a zatim talog isperite vodom sobne temperature ili toplom (ne previše vrućom!). Dodatno, možete koristiti običnu sol za izradu jake otopine za čišćenje. Samo ga dodajte octu i vodi u gornjem načinu pranja

3. ispiranje kuglicama za pranje – kuglice, možete kupiti u specijaliziranim trgovinama, stavite u dekanter sa toplom vodom i lagano protresite. Prilično učinkovito mogu očistiti tvrde mrlje i oprati teško dostupna mjesta. Kada ste gotovi sa ispiranjem, prelijte kuglice u cijedilo da se ne bi rasule po podu, operite ih i dobro osušite za ponovnu upotrebu

Živjeli!