Svježi i cvjetni ali uvijek kompleksni, gin je kralj koktela! Donosimo par boca koje bi trebali imati u svom kućnom baru


Za jedno tako prozirno piće, gin ima relativno mračnu prošlost i vuče svoje korijene od genevera iz Nizozemske, koji je izvorno nastao i koristio se u medicinske svrhe u 16. stoljeću (moramo napomenuti da genever još uvijek postoji ali kao drugačija, slađa vrsta pića).

Unutar narednog stoljeća, genever se proširio po Engleskoj a ponajviše zahvaljujući nizozemskom vladaru koji je došao na engleski tron – William of Orange, što je dovelo do tzv. British Gin Craze (pomama za ginom u Velikoj Britaniji). Na svu sreću, Britanci su naučili kontrolirati svoju žeđ za ginom i ovih dana, Britanci nastavljaju svoju tradiciju proizvodnje gina.

U kontekstu revolucije pića 21. stoljeća, renesansa gina je relativno tiha. Stariji, tradicionalni brandovi i dalje dominiraju tržištem, ali zadnjih godina došlo je do porasta ponude “američkih” i “zapadnih” proizvoda.

Cvjetni, voćni, biljni, čak i začinjeni – toliko je mnogo profila i okusa koje gin može sadržavati. Bilo da radite svoj koktel sa ginom ili jednostavno ispijate gin sa kriškom limuna, donosimo par ginova koji su nam trenutno zanimljivi!