Kada gledamo ukupnu industriju pića, vodka je trenutno najpopularnije piće. Postoje mnogi proizvođači koji uključuju velika imena i nebrojene manje brandove koji samo pristižu na tržište.

Ova lista uključuje velika imena proizvođača vodke, one brandove koje skoro svatko prepoznaje, uključujući i osobe koji ne piju često. Ovih deset brandova naći ćete u skoro svakom supermarketu i koje su idealne za napraviti vaš omiljeni koktel. Također velika većina dolje navedenih vodki nudi i razne druge okuse.

 

1. Absolut vodka

Svaka kap Absolut votke dolazi iz jednog jedinog izvora, mjesta Ahus na jugu Švedske. Ovo osigurava premijum kvalitetu Absolut votke, bez obzira na to konzumiramo li je u New Yorku ili u Zagrebu. Absolut votka se proizvodi od zimske pšenice i čiste izvorske vode, sa izvora koji se nalazi u vlasništvu destilerije. U proizvodnji se koriste 100% prirodni sastojci, bez dodatka šećera. Kontinuirana destilacija rezultira u votki koja je izrazito pitka – Absolut vodka se doslovno destilira nekoliko stotina puta.

Zbog izrazite sposobnosti miješanja sa drugim pićima, Absolut vodka predstavlja savršenu osnovu za kreativno miješanje pića.

Prema Advertising Age, jednom od najvećih autoriteta u području marketinga i medija, marketinška kampanja za Absolut vodku proglašena je za jednu od 10 najboljih kampanja u 20-om stoljeću.

Absolut

2. Grey Goose vodka

Grey Goose Vodka proizvedena je u Cognac regiji u zapadnoj Francuskoj, domovini najcjenjenijih svjetskih proizvođača jakih alkoholnih pića, poznatoj i po bogatoj tradiciji proizvodnje vrhunske hrane i vina.

Njeno stvaranje započinje odabirom 100% najfinijeg francuskog žita podrijetlom iz Beauce regije, koje se koristi i za proizvodnju ukusnih francuskih slastica. Jedan od odabranih sastojaka je i izvorska voda koja potiče iz Massif Central gorja u južnom dijelu središnje Francuske koja se prirodno filtrira šampanjskim vapnencem čime se dobiva iznimna čistoća vode.

Grey Goose vodka pet puta je destilirana što je čini mekšom i profinjenijom, te joj daje iznimnu aromu.

Grey Goose vodka je raskošnog, elegantnog okusa, te zaokružene i pune arome s nagovještajem slatkog što podsjeća na fine francuske kolače od badema.

Grey Goose

3. Van Gogh vodka

Kada se radi o premium vodki, Van Gogh je bez sumnje jedna od najboljih i njihov proizvodni program je uvijek pri vrhu ljestvice iako su počeli kao destilerija gina. Jedan od najboljih brandova koji ćte naći kada se radi o vodki.

Van gogh

4. Ketel One vodka

Ako tražite vodku izvrsne mekoće to je definitivno Ketel One. Jedna od definitivno najčišćih vodki koju ćete naći i skoro pa je grijeh staviti je u neki koktel jer se najbolje poslužuje sa par kocki leda. Vodka koja vas moli da je podijelite sa par dobrih prijatelja 🙂

Ketel One

5. Chopin vodka

Radi čega je Chopin vodka tako posebna? To je poljska vodka na bazi krumpira i koja je ime dobila po poznatom poljskom skladatelju, Fredericu Chopin. Vodke na bazi krumpira nisu najbolje prihvaćene kao one koje se destiliraju iz žitarica ali Chopinova kvaliteta će sve vrlo brzo i lako razuvjeriti. Ako želite usporediti vodku na bazi krumpira i na bazi žitarica, usporedite ovu sa Ketel One.

Chopin

6. Belvedere vodka

Belvedere znači „ lijepo za vidjeti“. Boca Belvedera je savršeno dizajnirana: veličanstvena Belvedere predsjednička palača sa snježnim stablima – to je remek djelo.
Belvedere je vodka destilirana od Dankowskie zlatne raži koja se uzgaja u ravnicama Mazovian u Poljskoj. Belvedere se destilira u Polmos Zyrardow.  Belvedere vodka stvorena je da zadovolji i najprobirljivije kušače, bilo da se pije sama ili da završi u koktelu kao što je Cosmopolitan. Sa Belvedere okus života je lijep. Na Zdrowie!
Belvedere
7. Three Olives vodka
Jedna od vodki sa najširom paletom okusa: od ananasa, espressa pa sve do Super Cola okusa. Jedini proizvođač vodke koji je izbacio na tržište vodku sa okusom rajčice, nadamo se i zadnji 🙂
Three olives
8. Stolichnaya vodka

Stolichnaya (više poznatija pod imenom Stoli) je savršena “svakodnevna” premium vodka koja je idealna za pravljenje koktela. Jedna od najboljih ruskih vodki na svjetskom tržištu, najčešće prodavana bez ikakvih okusa.

Stolichnaya

9. Zyr vodka

Zyr se penje na ljestvici omiljenih vodki svih vremena. Ruska zimska pšenica i raž dali su izvrstan proizvod samo jedini nedostatak je taj što nije lako dostupna. Morali smo je staviti na listu jer jednostavno malo pomalo postaje ime za sebe.

Zyr

10. Hangar One vodka

Dvije stvari razlikuju ovu vodku od drugih premium vodki: prvo jer se destilira od grožđa vrste Viognier a drugo da se destilira u napuštenom hangaru ratnog zrakoplovstva.

Hangar oneŽivjeli! 🙂