Zeleno pivo i još 5 pića za savršenu proslavu Dana sv. Patrika!
Dan sv. Patrika svake se godine obilježava 17. ožujka diljem svijeta u čast istoimenog katoličkog biskupa koji se smatra zaštitnikom Irske (ali i inženjera te ljudi koji se boje zmija!). Nazdravite ovom nacionalnom irskom blagdanu s jednim od pet moćnih pića u boji te zemlje.
- Appletini od votke, rakije od zelenih jabuka i limunovog soka (Foto: stockfood)
- Appletini je senzualno piće (Foto: stockfood)
- Kockica smeđeg šećera se zapali i polako rastapa u čaši s absintom (Foto: stockfood)
- Zeleni kokteli koji se rado piju za dan sv. Patrika (Foto: stockfood)
- Zeleni skakavac je osvježavajuća i ledena poslastica (Foto: stockfood)
- Ako ne pijete alkohol napravite zelenu limunadu s dodatkom kivija i jabuka (Foto: stockfood)
- Zeleno pivo je zapravo svijetlo pivo s dodatkom prehrambene zelene boje (Foto: stockfood)
- Sv. Patrik (Foto: Thinkstock) (Foto: )
1. Zeleno pivo
Zeleno pivo je turističko-marketinški trik u kojem uživaju brojne osobe na Dan svetog Patrika izvan Irske. Riječ je zapravo o običnom svijetlom pivu koje se boji prehrambenom zelenom bojom. Odlučite li se i vi na ovaj eksperiment budite pažljivi s dodavanjem boje, jer će previše zelenih čestica uništiti okus dobrog piva.
2. Zelena vila
Prva pomisao na alkohol zelene boje većini ljudi je absint, ili zelena vila, kako su je od milja nekoć zvali francuski vojnici zbog specifične boje i njene potentne moći. Riječ je o likeru koji se proizvodi od pelina, anisa, komorača i šećera s visokim udjelom alkohola i do 74 posto. U ovom žestokom piću nejasnog geografskog porijekla najbolje je uživati uz kockicu smeđeg šećera i nešto hladne vode.
3. Appletini
Volite ispijati koktele u delikatnoj čaši za martini? Pomiješajte 44 mililitra votke s 30 mililitra zelene jabukovače (rakije od zelene jabuke) i 15 mililitra svježe iscijeđenog soka od limuna, pa poslužite uz malo leda upravo u takvoj čaši. Živjeli!
4. Zeleni skakavac
Ljubitelji slatkih koktela vole irskog skakavca. Riječ je o kremastom koktelu koji se radi od jednakih dijelova kremastog likera od mentola, kakaa i slatkog vrhnja ili sladoleda od vanilije, a koji se poslužuje hladan uz kockice leda.
5. Zelena limunada
Ako niste veliki ljubitelj žestokog pića, sv. Patriku možete nazdraviti i jednim bezopasnim koktelom. Od vode, limuna i šećera napravite limunadu na uobičajeni način, pa joj ‘pojačajte’ boju s nasjeckanim komadićima kivija. Živjeli!
– izvor: punkufer.hr