Vinska kuća Hažić: šlag na torti kontinentalnog turizma!

Međimurje je poznato po divnim izletištima, netaknutoj prirodi, rijekama i delicijama, ali ono što se nikako ne smije zaobići su – međimurska vina.


Eminentan predstavnik i glasnogovornik ovoga kraja je definitivno i Vinska kuća Hažić, pa ovom prilikom pitamo Tatjanu Hažić – kako je sve počelo.

Poštovana gospođo Hažić, ispričajte nam ukratko malu povijest vaše vinarije.

Dakle, ovo je obiteljski posao u koji smo uključeni svi – tata Radenko, ujedno i nositelj OPG-a, mama Biserka, sestra Valentina i moja malenkost. Roditelji su podigli prve nasade loze i jabuka 1993. godine s otpremninama koje su dobili na odlasku iz Slovenije. Vele “na mladima svijet ostaje”, pa tako seka i ja imamo u planu ostati ovdje i nastaviti životni posao naših roditelja.

Koliko hektara obrađujete, koliko vina proizvodite?
Danas u našem posjedu imamo 2,5 ha vinograda i godišnju proizvodnju od cca 20.000 litara vina. Sorte su Graševina, Chardonnay, Sauvignon blanc i Traminac mirisavi, po kojem smo prepoznati kao Vinska kuća,a to je i naše najnagrađivanije vino. Osim toga radimo cuvee Graševine, Chardonnaya i Sauvignona pod imenom Martinovo ruho.

Ono što moram istaknuti i po čemu smo apsolutno drugačiji od svih vinara na međimurskoj vinskoj cesti, što većinu naših vina (80 – 90 %) uspijemo plasirati na kućnom pragu. Odnosno u našoj Vinskoj kući. Zahvaljujući lokaciji, blizini Termi Sv. Martin, dnevnoj fluktuaciji gostiju i posjetitelja u Vinskoj kući.

 Čarobni ambijent Vinske kuće Hažić (Foto: Uz dopuštenje Vinske kuće Hazić)
Čarobni ambijent Vinske kuće Hažić (Foto: Uz dopuštenje Vinske kuće Hazić)

Gdje još možemo nabaviti vaša vina?
Kod nas, u Vinskoj kući, a uskoro i u varaždinskoj vinoteci na korzu. Osim toga, dostupna su u boljim restoranima po Međimurju. Nismo skloni pretjeranoj ekspanziji, već naglasak dajemo kvaliteti i plasmanu vina na manjim lokalitetima.

Uz koja biste ih jela sljubili?
Ovisno o sorti, recimo Graševina se odlično sljubljuje uz naše tradicionalno međimursko jelo – meso s tiblice i zobil (slanine), Chardonnay uz sirni namaz na heljdinom tostiću. Traminac se odlično sljubljuje s gusjom paštetom na domaćem maminom kruhu, kao i desertima…

Već smo puno pisali kako je Međimurje savršen odabir za obiteljski turizam, kao i za parove, pa nam recite kako se može doći u vašu Vinsku kuću?
S obzirom da smo OPG, najčešće ćete naići u Vinskoj kući na mene ili mamu Biserku, nemamo radno vrijeme već otvaramo vrata svakom svom gostu i posjetitelju. A da se ne bismo mimoišli možete najaviti svoj dolazak porukom na fejsu, na našoj stranici, ili mail, mobitel 099-2199411… Dostupni smo svugdje i na sve načine!!!

Koji su planovi za budućnost?
Prvo ovi koji su vezani uz vino; obnoviti dio nasada Chardonnaya, koji je ujedno i nas najstariji – preko 20 godina. Podizati kvalitetu vina kroz vlastitu edukaciju, širiti asortiman s postojećim sortama. A što se tiče ostalog dijela, u narednih godinu ili dvije proširiti naš OPG na priču sa smještajnim kapacitetima i apsolutno zaokružiti priču od proizvodnje do plasmana, ukomponiranu u turizam u najboljem smislu, sa domaćim, zdravim proizvodima sa sela.

Definitivno dolazimo, puno vam hvala!
Hvala i vama.

– izvor: punkufer.hr

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the socialchef internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*