Sve o pivu na Beer Championsu u zagrebačkoj Pivani

Beer Champions je predavanje o kulturi pijenja piva za koju su ovogodišnja pobjednica Masterchefa Iva Pehar i gastronomski stručnjak Željko Šatović Gula u Pivani sparili ukusnu hranu s vrhunskim pivima Zagrebačke pivovare.


Dugu povijest pivarstva te proizvodnju i pravilno točenje i kušanje piva predstavili su Igor Jukić, tehnolog u proizvodnji, Zenon Zekić, stručnjak za točenje piva, Igor Praunsperger, event manager, i Tina Puhalo Grladinović, voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare. Tom prilikom Tina Puhalo Grladinović istaknula je:

„Pivo je iznimno vrijedan proizvod ako se konzumira u umjerenim količinama. Imajući na umu njegove nutritivne vrijednosti i karakteristike, često se nepravedno zapostavlja, osobito u odnosu na neka druga pića. Upravo zato organiziramo Beer Champions, kako bismo zajedno s vodećim stručnjacima demistificirali mnoge predrasude o pivu te istaknuli njegov potencijal u gastronomiji i pozitivan učinak na zdravlje.“

Česte zablude, ali i znanstvene činjenice o pivu istaknula je i doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica KBC-a Zagreb, koja je tom prilikom posebno navela njegov prirodan sastav i blagotvoran učinak na organizam ako se konzumira umjereno. Za žene to znači pijenje oko 0,33 l na dan, dok je za muškarce ta količina oko 0,65 l na dan standardnog lager piva s 4,5 do 5 volumnih postotaka alkohola.

2
Sve o pivu na Beer Championsu u zagrebačkoj Pivani (Foto: PR) – 2

O karakteristikama i okusima piva govorio je strastveni pivski sommelier i radijski voditelj Milan Peh, koji je dočarao dokle seže raznolikost i širina primjene piva. Uz ritual pravilnog točenja i posluživanja piva, zahvaljujući prvoj hrvatskoj masterchefici Ivi Pehar i gastronomskom stručnjaku Željku Šatoviću Guli svi prisutni mogli su se uvjeriti koliko je ono zahvalan dodatak u pripremanju različitih delicija. Oni su posebno za tu prigodu osmislili jelovnik koristeći se i inspirirajući se različitim vrstama piva iz portfelja Zagrebačke pivovare.

Tako se Ožujsko Rezano odlično sljubilo s paštetom od pilećih jetrica i uštipcima od pure sa salatom. Rezano se konzumiralo i s brusketama s premazom od sira i mlade kapulice s nadjevom od julienne crvene, zelene i žute paprike. Kuhalo se i s pivom Hoegaarden u pripremi goveđih obraza s kremastom palentom, aromatiziranim gorgonzola sirom i salatom, koji su bili posluženi uz Ožujsko pivo. Da pivo izvrsno gasi žeđ i da ga je preporučljivo piti uz masna jela pokazala je kombinacija piva Staropramen uz sous vide filet lososa na posteljici od salate od kus-kusa i sezonskog povrća. Ljubitelji slatkih zalogaja posebno su uživali u prhkim košaricama punjenima karamelom, nektarinama te završnom pjenicom od piva Leffe Blond kao i u ganacheu od crne čokolade, culi od jagoda, crumbleu i pjenici od piva posluženima uz crni Tomislav

Kao lider na domaćem tržištu, Zagrebačka pivovara svjesna je važnosti ulaganja u svoje zaposlenike i stvaranja pravilne javne percepcije o pivu. Zato je i ove godine organizirala ovo zabavno-edukativno događanje na kojem su mnogobrojni zaposlenici i novinari otkrili novi svijet kušanja piva i uživanja u pivu.

– izvor: punkufer.hr

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the socialchef internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*