Srpanj pun novih piva, pivovara, akcija: u Hrvatskoj se stalno nešto kuha!

Logično, kad je to i najpotrebnije, odnosno kad je čaša ledenog piva poželjnija od najtoplijeg cjelova – u Hrvatskoj se događa puno lijepih stvari! Pokušali smo nabrojati sve što se dogodilo u posljednjih mjesec dana na pivskoj sceni, i znamo što ćete učiniti nakon što pročitate ovaj tekst!


Pivovara Medvedgrad u posljednje je vrijeme ponudila čak tri brenda koja nisu u stalnom portfoliju, a riječ je o India Pale Aleu Fakin IPA, gorkom hmeljnom napitku za muškarce s bradom, plemenitu Groficu Kirch od višnje, te za kraj – Ljeto u Zagrebu, iza čega se krije pravi belgijski witbier!

 U Hrvatskoj se stalno nešto kuha (Foto: Facebook) (Foto: )
U Hrvatskoj se stalno nešto kuha (Foto: Facebook) (Foto: )

Groficu smo već hvalili, ovogodišnja je više osvježavajuća i manje slatka od prošlosezonske, Fakin je, kako mu samo ime govori, divalj i iznenađujuć, a od witbiera, stila čiji je najpopularniji predstavnik Hoegaarden, Božo i ekipa iz Medvedgrada su napravili nešto svoje i uvijek zanimljivo. Pšenični Moby Dick!

Ljeto u Zagrebu je napravljeno od pšeničnog i ječmenog slada te zobi, a ima i korijandra, te kore gorke naranče.Sadrži 5,2% alkohola te 13% ekstrakta, i općenito je blago i osvježavajuće. Veliko je i pozitivno iznenađenje što je tim Medvedgrada na čelu s kuharom Ivicom Štrumlom pripremio i poseban meni koji prati ovo lagano, ljetno pivo. Dakle, pivo i sirevi, odnosno pivo i lignje – to morate probati u Ilici u malom Medi ili u drugim franšizama Medvedgrada i to što prije!

 U Hrvatskoj se stalno nešto kuha (Foto: Facebook) (Foto: )
U Hrvatskoj se stalno nešto kuha (Foto: Facebook) (Foto: )

Potepuhov prvi sajam craft, mini i mikro pivovara u srcu Zagreba okupio je početkom srpnja 10 pivara – ABA 5th Element/Daruvarska pivovara, Bošnjak, Zmajska, Nova runda, Varionica, Hold’em brewery, Medvedgrad, Visibaba, Kabinet i Ferdinand. Točilo se 19 različitih piva, a istočilo gotovo 3.000 litara! U dva festivalska dana preko Trga Petrice Kerempuha prošlo je, po slobodnoj procjeni, cca. 2.500 posjetitelja. Sve je to dovelo do toga da će se sve – ponoviti, i to krajem kolovoza!

 U Hrvatskoj se stalno nešto kuha (Foto: Facebook) (Foto: )
U Hrvatskoj se stalno nešto kuha (Foto: Facebook) (Foto: )

Isti je vikend održan i Festival craft piva u Samoboru s nešto malim odazivom, ali sasvim dovoljnim da ovakav tip manifestacije zaživi i u ovom prekrasnom gradu. U Požegi je održana 3. Požeška krigla, koja je okupila pivsku Slavoniju s prijateljima, a u Rijeci se tijekom cijelog ljeta održava Guver – Ljetni pivski vrt s bogatom ponudom brojnih domaćih i stranih piva. Otvaraju se pivski shopovi, pa su uz Kuću piva, Beershop, Magic Beer Room tu i Pivoteka u Zagrebu, Beer geek shop i Beer house u Zadru… Nova Runda je pak uspjela izvesti svoje pivo u Crnu Goru, a Varionica puniti svoj Pale Ale u bocu. Zmajska pivovara nakon Pozoja odmara od noviteta, ali koliko su toga postigli ove godine – neka ih!

 U Hrvatskoj se stalno nešto kuha (Foto: Facebook) (Foto: )
U Hrvatskoj se stalno nešto kuha (Foto: Facebook) (Foto: )

Velike pivovare odmaraju kad nema nogometa, ali zato djeluju na drugim frontama. Karlovačka pivovara sadi domaće limune za Radlere, održava koncerte širom zemlje i sprema se za najveće Karlovačke dane piva u povijesti. Direktor marketinga Carlsberg Croatie Martin Best pohvalio se medijima s tri zvijezdice dobivene u konkurenciji Superior taste awards za Pan lager i Pan bezalkoholni međunarodnog instituta za okus i kvalitetu (ITQI), a zna se što se pije na Špancirfestu…

Staropramen Zagrebačke Pivovare je drugu godinu zaredom osvojio nagradu Superior Taste award za vrhunsku kvalitetu i okus. Sponzoriraju se nogometni turniri i koncerti, napravili su čak i plažu na Europskom trgu, a o koncertima u Pivani – samo sve najbolje. Klupski projekt Beck’sperience je pak ove godine angažirao najzgodniju domaću glazbenicu za zaštitno lice – Ana Rucner biti peti element i zvijezda Beck’sperience turneje na kojoj će se na violončelu pridružiti nastupu DJ-a Tom Pola u osam odabranih klubova duž naše obale.

 U Hrvatskoj se stalno nešto kuha (Foto: PR) (Foto: )
U Hrvatskoj se stalno nešto kuha (Foto: PR) (Foto: )

Vrući ljetni Beck’sperience tulumi počinju nastupom DJ-a i Ane Rucner održat će se:

25.7.2015. Rijeka – Karolina
27.7.2015. Poreč – Byblos
30.7.2015. Opatija – Colosseum
1.8.2015. Makarska – Deep
4.8.2015. Split – Etage
6.8.2015. Zadar – Ledana
8.8.2015. Šibenik – Makari

– izvor: punkufer.hr

Categories: Događanja Razno

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the socialchef internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*