Prvi hrvatski koktel – CROCKTAIL!

Difficulty
moderate
Posted by
Posted on
Prvi hrvatski koktel – CROCKTAIL!

Zašto bismo u Hrvatskoj pili caipirinhu kad je ona brazilsko piće? Zašto ne bismo imali hrvatski koktel? Crocktail? Ukratko, ovo je slijed misli koji se događao u glavi Marina Nekića prije pet godina kada se rodila ideja za prvi hrvatski koktel.

Barmen, odnosno miksolog, koji iza sebe ima 15 godina staža i nekoliko zlatnih medalja s međunarodnih natjecanja, počeo je istraživati hrvatske autohtone proizvode. I shvatio da ih, uglavnom, prodajemo kao suvenire. Na razmišljanje su ga posebno potaknuli smokvenjaci (desert od suhih smokava) njegove bake koji su se nekada mogli naći na svakom stolu. Daljnje istraživanje odvelo ga je u smjeru Maraschina, kako sam kaže, pića prepunog povijesti i tradicije, a toliko podcijenjenog. “Nigdje na svijetu višnja maraska ne može uspjeti kao na području od Zadra do Makarske. Jednog dana, ta stvar bi mogla predstavljati Hrvatsku, jer nitko drugi nema takvu višnju. A kod nas su je ljudi skoro i zaboravili. Izračunao sam, kada bih ju koristio samo za dekoraciju i kada bi svaki Hrvat samo jednom probao koktel, za to bi trebalo 40 tona maraske. Zamislite taj potencijal…”
Ovaj Zagrepčanin, voditelj Hemingway bara, već tri godine živi na relaciji Zagreb – Split, a baš otkako je često u Dalmaciji, sve kockice su mu se posložile. Nastao je koktel od Maraschina, svježe cijeđenog soka limuna i soka od višnje. “Bilo mi je najbitnije napraviti koktel sa sastojcima koje svatko ima, da ga bilo tko, bilo gdje i bilo kada može napraviti. Trebaju vam sastojci, i čaša i žlica, to je sva oprema. Moj iskreni, skriveni motiv je dati šansu mladim ljudima da ga rade.”

Split, 240611. Zagrebacki barmen Marin Nekic napravio je koktel koji je nazvao Crocktail, a napravljen je iskljucivo od hrvatskih sastojaka. Na slici: pripremanje koktela. Foto: Josko Supic / CROPIX
Split, 240611.
Zagrebacki barmen Marin Nekic napravio je koktel koji je nazvao Crocktail, a napravljen je iskljucivo od hrvatskih sastojaka.
Na slici: pripremanje koktela.
Foto: Josko Supic / CROPIX

Kako se radi Crocktail:

Čaša: čaša za duga pića

Sastojci:

• 5 cl Maraschina

• 3 cl svježe cijeđenog soka limuna

•3 cl soka od višnje Maraska

• Korica od naranče

• Arancini

• 1 višnja

logoNačin pripreme: u čašu za duga pića ubacite drobljeni led preko kojega prvo ulijete Maraschino. Nakon toga ulijte i svježe cijeđeni sok od limuna i sok od višnje Maraske. Na kraju po vrhu naribajte malo kore od svježe naranče. Sve zajedno dobro promiješajte žlicom i dekorirajte.

Dekoracija: Višnja i arancini od naranče ili limuna.

Kako se rade arancini:

Croktail 1Ogulite naranču pa koru potopite u vodu i ostavite tako pet dana. Voda iz narančine kore izvlači gorke tvari, pa se voda mora dva puta dnevno mijenjati. Nakon toga kore izvadite i ocijedite pa izrežite na male rezance. Zatim kore kuhajte u malo vode sa šećerom (omjer za šećer: koliko kore, toliko šećera). Kuhajte sve dok tekućina ne ispari. Potom korice složite na papir za pečenje i posipajte kristalnim šećerom i uvaljajte ih u njega. Ostavite još dan-dva da odstoje.

 

 

  1. Kako se radi Crocktail: čaša: čaša za duga pića sastojci: • 5 cl Maraschina • 3 cl svježe cijeđenog soka limuna • 3 cl soka od višnje Maraska • Korica od naranče • Arancini • 1 višnja Način pripreme: u čašu za duga pića ubacite drobljeni led preko kojega prvo ulijete Maraschino. Nakon toga ulijte i svježe cijeđeni sok od limuna i sok od višnje Maraske. Na kraju po vrhu naribajte malo kore od svježe naranče. Sve zajedno dobro promiješajte žlicom i dekorirajte. Dekoracija: Višnja i arancini od naranče ili limuna. Kako se rade arancini: Ogulite naranču pa koru potopite u vodu i ostavite tako pet dana. Voda iz narančine kore izvlači gorke tvari, pa se voda mora dva puta dnevno mijenjati. Nakon toga kore izvadite i ocijedite pa izrežite na male rezance. Zatim kore kuhajte u malo vode sa šećerom (omjer za šećer: koliko kore, toliko šećera). Kuhajte sve dok tekućina ne ispari. Potom korice složite na papir za pečenje i posipajte kristalnim šećerom i uvaljajte ih u njega. Ostavite još dan-dva da odstoje.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the socialchef internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*