Iločki podrumi: od stoljeća drugog – najstarije butelje na svijetu

Kontinentalni Dubrovnik je osim svoje ljepote poznat u svijetu i kao grad s jedinom vinarijom ucrtanom na vinskoj karti Europe. Pročitajte malu školu vinske povijesti Iloka, nakon čega ćete jamačno posegnuti za njihovim roseom, graševinom, tramincem… Živjeli!


Iločki podrumi su prvi u svijetu punili vino u butelje i zatvarali ih. U to vrijeme bila je praksa da se vino prodaje u rinfuzi, pa su trgovci kupovali vina više različitih proizvođača i različitih kvaliteta i miješali ih kako bi ostvarili što bolju razliku u cijeni. Iločki podrumi su tako od 2. stoljeća, bili poznati po kvaliteti svojih proizvoda iz razloga što su i vinogorje i terroir izvrsni. Tlo je prapor ili les, što je idealno za rast vinove loze. Ono što je još idealno, je broj sunčanih sati. Ilok je grad u kontinentalnoj Hrvatskoj ima najveći broj sunčanih sati i najmanje dana magle. Zato ga zovu kontinentalni Hvar. Zovu ga i kontinentalni Dubrovnik, zbog zidina koje su gradili zbog obrane od Turaka.

 Iločki podrumi: Od stoljeća drugog – najstarije butelje na svijetu (Foto: Iločki podrumi) - 4 (Foto: )
Iločki podrumi: Od stoljeća drugog – najstarije butelje na svijetu (Foto: Iločki podrumi) – 4 (Foto: )

Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina trajala je kontinuirano i za vrijeme turske okupacije Iloka i njihove vladavine. Naime, oni su, iako navodno nisu pili, dopustili proizvodnju i prodaju vina jer su u tome vidjeli dobar biznis. 1450.g. Nikola Iločki, koji je bio vlasnik Iloka u to vrijeme, gradi sebi dvorac i u sklopu dvorca vinski podrum koji je i dan danas u funkciji i u kojem i danas odležava vino. Početkom 18. stoljeća talijanska kneževska obitelj Odescalchi od pape Inocenta dobiva Ilok kao nagradu za zaustavljanje prodora Turaka i islama.

Oni vrlo brzo shvaćaju kako je Ilok poseban položaj i da se tu mogu dobiti vina iznimne kvalitete. Unapređuju proizvodnju, dograđuju vinski podrum i izgrađuju još jedan, grade punionicu, donose nove tehnologije… Oni su u Iloku izgradili ladanjsko imanje Principovac, koji je služio kao njihov ljetnikovac, gdje su boravili za vrijeme berbe grožđa i u sezoni lova. Kad su sve to izgradili onda su to vino punili u butelje kako bi zaštitili kvalitetu vina i to se tada zvali izvorno punjeno na posjedu. 200 godina kasnije, Francuzi su počeli raditi isto to, što se navodno kod njih zvalo, prevedeno – domain bottled.

 Iločki podrumi: Od stoljeća drugog – najstarije butelje na svijetu (Foto: Iločki podrumi) - 3 (Foto: )
Iločki podrumi: Od stoljeća drugog – najstarije butelje na svijetu (Foto: Iločki podrumi) – 3 (Foto: )

Danas je ljetnikovac Ladanjsko imanje Principovac koji je preuređen u restoran, ispod je golf pucalište i igralište, teniski tereni, 10 km asfaltiranih cesta kroz vinograde i 5 soba u kategoriji 4* i jedan de luxe apartman. Podrum iz 1450.g i ovaj koji su oni dodatno napravili u 18. stoljeću su i danas u funkciji i služi za odležavanje i njegovanje vina. Nekadašnja punionica je danas restoran, sa ogromnom salom, suvenirnicom, degustacijskom salom i terasama.

Vina Iločkih podruma su najnagrađivanije hrvatska vina, a vinarija – najnagrađivanija hrvatska vinarija. Traminac ledena berba 2007 je u konkurenciji od 550.000 vina iz cijelog svijeta zauzeo 19. mjesto. Traminac Iločkih podruma se služio na krunidbi i dijamantnoj obljetnici engleska kraljice Elizabete II. i još uvijek se nalazi kod njih u arhivi. Upravo iz razloga što su osvojili zlatne medalje na svim najprestižnijim svjetskim ocjenjivanjima vina, Iločki podrumi su (opet jedina vinarija u HR) koja je ucrtana na vinsku kartu Europe.

Uglavnom, Traminac, Graševina, Frankovka… Vrijeme je za čašu finog vina, preselimo se u ugodnije prostorije!

– izvor: punkufer.hr

Categories: Brandovi Razno

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the socialchef internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*