Gin (džin)

gin
Više vrsta gina i whiskeya

Gin (u orginalu genever, od francuske riječi genievre, u prijevodu kleka) jedno je od alkoholnih pića s najuzbudljivijom povijesti. Još od davnina, vjerovalo se da bobice kleke posjeduju ljekovita svojstva. Tako je u XI. stoljeću nastao medicinski napitak aromatiziran bobicama kleke, koji su pripremali kaluđeri iz Salerna u Italiji. Kasnije se bobice kleke smatraju gotovo magičnim lijekom, pa se vjerovalo da štite od kuge, koja je harala Europom u srednjem vijeku.

Gin dolazi iz Nizozemske, i prvi put se pojavljuje u XVI. stoljeću. Svoju popularnost ovo alkoholno piće, napravljeno od žitarica i aromatizirano bobicama kleke, duguje niskoj poreznoj stopi, za razliku od destilata vina. Englezi se po prvi put susreću s ginom 1585. godine, u oslobodilačkom ratu Ujedinjenih provincija Nizozemske od španjolske vlasti, u obliku “pića hrabrosti” koje su nizozemski vojnici pili neposredno prije borbe. Vraćajući se kući u Englesku sa sobom su ponijeli i ovo piće. Ipak, u to vrijeme, gin je bio tabu u Engleskoj u kojoj nije postojala kultura konzumiranja ovog pića.

Sve se promijenilo 1689. godine dolaskom William-a III. na britanski tron koji je pokrenuo lanac promjena koje su transformirale većinu aspekata engleske kulture. London je postao centar velike destilerijske industrije, koja je proizvodila englesko nacionalno piće – gin. Među prvim potezima bilo je uvođenje poreza na uvozna pića i ohrabrivanje domaće proizvodnje, što je dovelo do toga da je gin bio jeftiniji čak i od piva. Cjelokupna situacija uvjetovala je nagli porast konzumiranja gina, ali ne samo kao novog trenda, već i kao znak patriotizma i želje za otkrivanjem nečeg novog. Gotovo preko noći gin je postao najomiljeniji proizvod u Engleskoj.

gordons-gin-history_bg
Gordon’s gin

U razvoju gina, od različitih vrsta izdvojio se London Dry Gin kao najpopularniji. Kao dodatak kleka, London Dry Gin destilira se uz korištenje citrusnog voća, kao što je limun i narančina kora, kao i uz delikatnu kombinaciju drugih biljaka, kao sto su anis, sjeme i korijen Angelico, korijen perunike, sladić, cimet, kora limeta i grejpa, šafran, tamjan, korijander, oraščić itd..

Za mnoge barmene gin je bio i ostao alkoholno piće br.1. Najčuvenije dugo piće, gin i tonik, nastalo je u Indiji. Osim sjajnog okusa, ovo piće imalo je i praktičnu primjenu. Naime, malo kinina otopljenog u vodi i pomiješanog sa ginom pomagalo je u borbi s malarijom.

 

Categories: Razno Vrste pića

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the socialchef internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*