Blago iz samostana: u Zagrebu predstavljena vrhunska belgijska piva!

U jedinstvenom i mističnom ambijentu Kule Lotrščak u Zagrebu, održano je ekskluzivno predstavljanje Grimbergena, legendarnog belgijskog samostanskog piva koje je od sada dostupno i na hrvatskom tržištu. Probavši tri nova okusa – Blanche, Blonde i Double Ambree, okupljeni su poslušali i zanimljiva predavanja prvog hrvatskoga gastro-nomada Renea Bakalovića, te ponešto ćalabrcnuli…


Brojne se pivovare diče dugom poviješću, ali rijetko koja ima proizvodnju koja traje više od 900 godina! U drevnoj belgijskoj opatiji u Grimbergenu, gdje se tajni recept čuvao stoljećima, priliku da kušaju ovo autentično pivo imali su samo hodočasnici i posjetitelji samostana.

 LHrvatska uvrštena na Grimbergenovu kartu svijeta - 8 (Foto: Sara Dombre i Sanjin Kaštelan)

Samostan je osnovan 1128. godine i od tada je uništen triput u velikim požarima – najprije 1142., zatim 1566. i 1798. godine. Nakon svakog požara, samostan je ponovo izgrađen, a redovnici iz Grimberga odabrali su simbol feniksa kao znak trajnog preporoda i ponovnog stvaranja. Grimbergen je zato i danas autentično i jedinstveno pivo prepuno neočekivanih okusa spravljenih po stoljetnoj recepturi. Od danas, nakon mnogih zemalja svijeta, ono je dostupno konačno i u Hrvatskoj.

10

Povijest belgijskih samostanskih piva seže do Srednjeg Vijeka, kada su samostani većinom bili samostalna gospodarstva gdje su se uglavnom proizvodila ale piva. Grimbergen se dodatno ističe svojom izvanrednom aromom i legendarnim okusom, koji nastaju korištenjem posebnog i jedinstvenog Grimbergen kvasca. Svako Grimbergen pivo ima vlastiti jedinstveni okus i karakter po kojima se ističe među ostalim samostanskim pivima. U trgovinama i kvalitetnijim kafićima od sada možete naručiti tri bisera iz kolekcije:

GRIMBERGEN BLONDE – Pitko svijetlo ale pivo, s udjelom alkohola 6,7% te okusima zrelog žutog voća i pikantnim notama klinčića, koje se odlikuje gustom pjenom kremaste boje. Za čisto muško uživanje, nikako i pretjerivanje. Jedna po poluvremenu!

GRIMBERGEN BLANCHE – Weiss pivo belgijskog stila i tradicije, s udjelom alkohola 6%, svijetložutih tonova, glatke kremaste pjene i osvježavajućeg okusa žutog voća, limuna, klinčića. Idila za dame, nježan slatkiš koji može i zavarati… Pažljivo!

GRIMBERGEN DOUBLE – AMBREE – Ale pivo s udjelom alkohola 6,5%, tamnije boje i slatko-kiselog okusa karamele i sušenih šljiva, nastalo dvostrukom fermentacijom hmelja i slada. Poput kolača, izvrsna za zadnje pivo dana, smirujuća i opuštajuća…

 LHrvatska uvrštena na Grimbergenovu kartu svijeta - 5 (Foto: Sara Dombre i Sanjin Kaštelan)

Okupljeno odabrano društvo uživalo je u nadahnutim receptima iz samostanskih kuharica koje potpisuje chef Marin Medak te u izvrsnoj glazbi dj-a Eddyja Ramicha. Doživljaj su upotpunili gutači vatre koji su svojim nastupom dodatno ugrijali sjajnu atmosferu ove ranojesenske zagrebačke večeri.

Ukratko, divno je imati tercet ovako finih i kvalitetnih piva za svaki dan na dohvat ruke. Ako još niste prešli s lagera na ale, možda je ovo prava prilika za tranziciju? U svakom slučaju, mi smo uživali, i uživat ćemo i dalje, piviliiii!

– izvor: punkufer.hr

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the socialchef internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*