Absinthe/apsint

Povijest absintha je mješavina mitova, nagađanja i kontroverzi. Omiljeno piće umjetnika i pisaca početkom 20.stoljeća, bilo je zabranjeno u Americi 1912.godine jer se vjerovalo da je halucinogeno a prije samo par godina opet je postalo legalno u Americi. Pojam absinthe dolazi iz “artemisia absinthium”, znanstveno ime za njegov glavni sastojak – pelin. Puno prije nego su ga proizvođači otkrili, koristio se je u medicinske svrhe.

Proizvodnja absintha je u mnogočemu slična proizvodnju gina: u destilat sa visokim postotkom alkohola se ubacuje mješavina bilja zajedno sa pelinom i ponovo destilira. Tradicionalno, prije samog flaširanja se i drugi put ubacuje mješavina bilja da se dobije poznata zelena boja. Mnogi moderni proizvođači preskaču ovaj korak i koriste umjetne boje.

Kako piti absinthe:

Absinthe se pije na specifičan način. U visoku čašu ulije se malo apsinta, a zatim se na žlicu na kojoj je šećer, lagano dolijeva hladna voda, koja treba polako kapati u čašu s absinthom. Pravilo je na svaku mjeru absintha dodati tri do pet mjera vode. Svaka kap pretvara se u blještavobijelu pahuljicu u zelenom absinthu. Šećer služi za ublažavanje gorčine pelina, a sama metoda pripremanja daje piću dodatnu čar.

Poznati proizvođači absintha


Categories: Razno Vrste pića

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the socialchef internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*